Način pripreme
Odaberite slaninu da u njoj ima i po malo mesa.
Takva je slanina od grudi.
Ova slanina se u šopskom kraju naziva šarena slanina.
Isecite je na kvadratne parčiće - 15 cm dug ei 15 cm široke i oko 1, 5 cm debele.
Preko svakog parčeta pospite malo belog luka, isečenog na sitno, prstohvat čubra, prstohvat mlevenog bibera i 2-3 prstohvata šarene soli.
Uvijte perčiće šarene slanine sa začinima u rolnice i zavežite ih zdravim koncem.
Poređajte rolnice u šerpu i prelijte ih sokom iz domaće turšije.
Dodajte 2-3 listića lovorovog lista i desetak zrna bibera.
Poklopite šerpu poklopcem i kuvajte 2 sata.
Izvadite rolnice rešetkastom kašikom i ostavite ih da se ohlade, nakon toga ih uvaljajte u alevu papriku.
Stavite ih u zamrzivač na oko 3-4 sata.
Isecite gotove rolnice od šarene slanine na tanke parčiće i servirajte ih sa prepečenim kriškama.
One su ukusno meze uz crveno vino.