Bonapeti.rs»Recepti»Pecivo»Tiganjice»Rodopske palačinke

Rodopske palačinke

V kuhnyata s BeniV kuhnyata s Beni
Šef kuhinje
382186
Rodopske palačinke
Fotografije: V kuhnyata s Beni
2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
15 min.
Ukupno
25 min.
Porcije
18
"Rodopske palačinke poslužite sa nadevom po izboru"

Potrebni sastojci

  • jaja - 2 srednje veličine /M ili 3 komada S/
  • kiselo mleko - 300 g /koristila sam sa 3.6%/
  • brašno - 160 g /1 šolja + 2 supene kašike/
  • soda za hleb - 1 kašičica, ravna
  • so - ½ kašičice
  • šećer - 1 kašičica /puna
  • ulje - 2 supene kašike, za podmazivanje tiganja
  • kravlji maslac - za premazivanje gotovih uštipaka
* merne jedinice

Način pripreme

Koristim čašu od 250 ml.

Kiselo mleko sam pomešala sa sodom i ostavila sam da se dobro aktivira.

U duboku posudu sam stavila jaja, so i šećer i kuhinjskom žicom za mućenje sam ih mutila otprilike minutu. Dodala sam već aktivirano kiselo mleko, izmešala sam i postepeno sam dodala prosejano brašno, dok se nije dobila smesa malo gušća od smese za kolač.

Dobro sam zagrejala ringlu, stavila sam tiganj, nakon čega sam smanjila na 4 od 6 stepeni na mom šporetu. Kada se tiganj veoma dobro zagrejao, njegovo dno sam podmazala uljem koristeći silikonsku četkicu, nakon čega sam malom kutlačom uzela smesu i oblikovala sam tri mala uštipka.

Ne treba da se rašire, nego da ostanu mali, sa prečnikom od 7-8 cm. Prilikom prženja tiganjice povećavaju samo svoju visinu.

Palačinke sam pržila otprilike minutu i po, dve, nakon čega sam okrenula sa druge strane i pržila sam takođe otprilike minutu i po. Apetitna boja odozgo je pokazatelj da uštipak treba da se okrene.

Gotov rodopski doručak sam rasporedila u tanjir i maslacem sam blago premazala njihovu gornju stranu. Tiganj sam podmazala sa još malo ulja i nastavila sam sa prženjem i ostalih. Kod mene je ispalo 18 komada rodopskih palačinki.

Servirala sam ih sa voćem, neke prelivene javorovim sirupom, ali mogu da se jedu sa sirom, slatkom ili sa čime volite.

Neka vam je slatko!

Važno je da ringla ne bude uključena na veoma visok stepen da bi se uštipci ravnomerno ispržili/ispekli - a da ne pregore spolja.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: