Način pripreme
U posudi pomešamo kiselo mleko sa šećerom i sodom, promešamo i ostavljamo da nadođe.
Za to vreme posebno umutimo jaja viljuškom dobro. Nakon što mleko nadođe dodajemo jaja i promešamo.
Prosejemo brašno i dodajemo so, promešamo i dodajemo u mlečnu smesu u etapama, mešajte samo u jednom pravcu, polako i pažljivo da se ne stvore grudvice u smesu.
Za pečenje marudnika će vam biti potreban sač, može i teflonski tiganj, ali najbolje na saču.
Ugrejte sač na visokoj tempraturi na vatri. Nakon što se ugreje, smanjite ringlu na nisku temperaturu (na primer, ako ste ugrejali na 4 stepenu, smanjite na prvi).
Namažite sač maslacem i kutlačom sipajte od smese u sredinu i uz pomoć mokre kašike rasporedite smesu, ne više od prečnika tacne. Nakon što ispečete sa jedne strane, okrenite marudnik i pecite sa druge strane.
Gotove debele palačinke poređajte u šerpu sa poklopcem i namažite obilno maslacem (nemojte štedeti maslac, on čini marudnike ukusnijim) i ostavite da se popari.
Budu mekane, vazdušaste i veoma aromatične debele palačinke, koje se zovu Rodopski marudnici.
Jedite sa nadevom po ukusu.