Način pripreme
Pupoljci maslačaka se sakupljaju sa čistog mesta pre nego što se razviju u cvet. Očiste se od drški. Po želji mogu da se operu pod mlazom hladne vode.
Tegle se operu i posuše u slabo zagrejanoj rerni.
Za marinadu se stavljaju voda, so, šećer i jabukovo sirće u šerpu i ostavlja se da tečnost provri.
Za to vreme na dno teglica se stavljaju zrna crnog bibera, teglice se pune pupoljcima maslačka i lagano se pritiskaju. Otprilike dva centimentra od ruba tegle treba da ostanu neispunjena. Odozgo se stavljaju po jedna-dve ljute papričice za pikantnost.
Po želji u svaku teglicu može da se doda i nekoliko trakica kore limuna za svežiju aromu. Pupojci maslačka se zalivaju vrućom salamurom, zatvaraju se poklopčići, nakon čega se teglice okreću sa poklopcima nadole i pokrivaju se ćebetom, dok se u potpunosti ne ohlade.
Nakon otprilike mesec, dva marinirani pupoljci maslačka su spremni za konzumaciju. Po ukusu su veoma slični mariniranom kapru.
Brza, jednostavna i ekonomična dopuna uz svako jelo.
Prijatno!