Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i glazure»Torta sa pavlakom»Francuska seoska torta (klasičan recept)

Francuska seoska torta (klasičan recept)

Maria SimovaMaria Simova
Autor
1k3284k
Francuska seoska torta (klasičan recept)3 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
12
"Omiljena francuska seoska torta, napravljena po klasičnom receptu"

Potrebni sastojci

  • za kore
  • jaja - 1 komad
  • šećer - 150 g
  • sveže mleko - 200 ml
  • med - 2 supene kašike
  • soda bikarbona - 2 kašičice, ravne
  • maslac - 50 g
  • brašno - otprilike 400 g
  • za krem
  • kisela pavlaka - 1 200 g
  • šećer - 12 supenih kašika, ravne, kristal
  • slatko od borovnica - 1 teglica
* merne jedinice

Način pripreme

Počnite sa testom za kore - u dubokoj šerpi umutite jaje sa šećerom.

Dodajte med, sveže mleko, maslac i sodu.

Stavite šerpu na umerenu vatru i kuvajte dok se ne dobije prijatna karamel boja smese.

Sklonite šerpu sa ringle i kada se ohladi dodajte brašno i umesite meko testo koje se lepi po rukama.

Razdelite testo na sedam lopti jednakih veličina.

Na papiru za pečenje loptu razvijte u tanku koru debljine 2 mm, pomoću prstena isecite koru kako biste oblikovali koru.

Pecite zajedno sa isečcima kore otprilike 5 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 160 °C. Tako uradite sa svih sedam lopti i ostavite gotove kore da se u potpunosti ohlade.

Za krem u posudi pomešajte kiselu pavlaku i šećer, mešajte dok smesa ne apsorbuje šećer.

U prsten stavite jednu od u potpunosti ohlađenih kora, pokrijte kremom od pavlake i rasporedite 1 supenu kašiku slatka od borovnice na krem. Tako ređajte koru, krem i slatko, završavajući francusku seosku tortu kremom.

U blenderu sameljite ispečene i ohlađene isečke na krupnije i pospite francusku seosku tortu odozgo. Stavite tortu u frižider zajedno sa prstenom na ne manje od 12 sati.

Skinite prsten i servirajte neverovatno ukusnu i omiljenu francusku seosku tortu, poznatu i kao torta Medovik.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: