Bonapeti.rs»Recepti»Prilozi»Kiseli kupus na bavarski način

Kiseli kupus na bavarski način

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2193k218
Kiseli kupus na bavarski način
Fotografije: Sevdalina Irikova
1 / 2
13/06/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
55 min.
Porcije
6
"Nemci sigurno znaju šta je dobar kiseo kupus, a ovaj recept od danas zauzima počasno mesto na našoj trpezi!"

Potrebni sastojci

  • kupus - 1 kg (isečen na tanke trake)
  • šećer - 1 kašika
  • vinsko sirće - 50 ml
  • prečišćeni maslac - 2 kašike ili biljna mast
  • luk - 1 seckana glavica
  • slanina - 100 g isečena na male kockice
  • goveđi bujon - 250 ml
  • kumin - 1 kašičica, mleven
  • piment - 2 zrna
  • kleka - 2 zrna
  • so
  • biber
  • maslac - 1 kašika
* merne jedinice

Način pripreme

U šerpi zagrejte šećer dok se ne karamelizuje do svetle boje karamela. Dodajte sirće, energično promešajte, dodajte sitno naseckani luk i maslac/ulje.

Promešajte i ostavite nekoliko minuta, dok luk ne omekša. Dodajte slaninu, iseckanu na male kockice, promešajte i ostavite je da se uprži.

Na kraju dodajte kupus, bujon, kumin, zrna pimenta i kleku. Dobro promešajte.

Šerpu zatvorite poklopcem i kuvajte kupus oko 30-40 minuta, a poslednjih 10 minuta sklonite poklopac.

Kada je kupus gotov, posolite ga, dodajte biber i promešajte sa 1 kašikom maslaca.

Kiseli kupus na nemački (bavarski) način je veoma ukusno.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: