Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i glazure»Čokoladna torta»Torta Crveni somot sa cvetovima od švajcarskog krema

Torta Crveni somot sa cvetovima od švajcarskog krema

Doni NikiDoni Niki
Inovator
3491371k
Torta Crveni somot sa cvetovima od švajcarskog krema
Fotografije: Doni Niki
1 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
10
"Torta Crveni somot za svaki povod"

Potrebni sastojci

  • Kora
  • jaja - 3 komada
  • šećer u prahu - 280 g
  • maslac - 100 g
  • ulje - 2 supene kašike
  • kiselo mleko - 250 g
  • so - 1/2 kašičice
  • soda za hleb - 1 i 1/2 kašičica
  • brašno - 250 g
  • skrob - 50 g
  • kakao - 2 supene kašike
  • crvena boja - 2 kašičice
  • Krem za sastavljanje
  • slatka pavlaka - 300 ml
  • maskarpone sir - 500 g
  • šećer u prahu - 180 g
  • Švajcarski krem
  • belanca - 100 g
  • šećer - 250 g
  • voda - 70 ml
  • limuntus - 1/4 kašičice
  • Još
  • maslac - 250 g
  • kondenzovano mleko - 200 g
  • gel boje - za bojenje
* merne jedinice

Način pripreme

U posudu se sipaju prosejano brašno, kakao skrob, kao i soda za hleb sa solju.

U posudi se muti meki maslac 1-2 minute, dodaje se šećer u prahu, jaja, kiselo mleko, ulje i boja. Dobro se meša i u porcijama se dodaju suvi sastojci.

U tepsiju rerne, obloženu papirom za pečenje, se sipa smesa. Peče se na 170 stepeni dok ne bude gotovo.

Kada se ohladi, pomoću podesivog prstena se seku okrugle kakao kore prečnika 20 cm.

Slatka pavlaka se muti sa šećerom u prahu dok ne bude gotovo, dodaje se maskarpone i muti se mikserom još 1-2 minuta.

Na odgovarajući tanjir ili podlogu se stavljaju 2 supene kašike krema kako bi se kora pričvrstila. Sastavila sam je lakše u prstenu.

Naizmenično se slažu kora i krem, a kada je gotova klasična čokoladna torta, prsten se skida i tprta se premazuje i sa strane.

Od ostale kore se izmrve mrve kojima se lepi torta sa strane i blago po gornjem kraju kore.

Švajcarski krem:

Krem od maslaca za tortu Crveni somot se pravi na sledeći način:

Meki maslac se muti 3-4 minute na maksimalnoj snazi miksera. U tankom mlazu se dodaje kondenzovano mleko. Muti se dok se ne dobije gust i vazdušast krem za tortu.

Mereng:

U kaserolu se sipa šećer i voda. Na ringli na maksimalnoj snazi minut i po počinje da vri. Ringla se smanjuje na srednji stepen i kuva se 15 minuta bez mešanja.

U metalnu posudu miksera na 5 minuta od proviranja sirupa se mute belanca. Gotov vreo sirup se postepeno sipa po zidovima posude. Muti se još 1-2 minute.

Ostavlja se da se malo ohlade obe smese - od maslaca i merenga, pažljivo se pomešaju. Tako dobijeni krem se boji i pomoću odgovarajućih dodataka se prave ruže, božuri i listići.

Uživajte u ovoj raskošnoj torti crveni somot sa cvetovima od švajcarskog krema.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: