Bonapeti.rs»Recepti»Pecivo»Kiflice»Tradicionalne švedske šećerne kiflice (Sockerkringla)

Tradicionalne švedske šećerne kiflice (Sockerkringla)

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2353k
Tradicionalne švedske šećerne kiflice (Sockerkringla)
Fotografije: marcheva14
2 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
10 min.
Ukupno
30 min.
Porcije
20
"Švedske kiflice, za koje smo ubeđeni da će vam se dopasti"

Potrebni sastojci

  • kvasac - 25 g, sveža ili 7 suvog kvasca
  • maslac - 125 g, na sobnoj temperautri + još za premazivanje
  • sveže mleko - 200 ml, toplo, 37 stepeni
  • vanilin šećer - 1 supena kašika
  • šećer - 50 g, kristal + za posipanje
  • jaja - 2 komada
  • brašno - 550 g belo + 3 do 4 supene kašike
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna - 170 stepeni;

Pljisnata tepsija obložena papirom za pečenje;

Radi se mikserom kako bi bilo zgodnije, ali može testo da se umesi i rukom.

Ako se koristi sveži kvasac, potrebno je da se izmrvi u toplo mleko i da se ostavi da se aktivira.

Maslac i sveže mleko se zagrevaju na ringli do 40 stepeni. Skidaju se sa ringle i dodaje se izmrvljeni sveži kvasac. Meša se i ostavlja se da se aktivira na 10 minuta.

Gotov kvasac se sipa u posudu miksera, dodaju se jaja, šećer, vanilin šećer i brašno dva puta.

Mesi se na niskoj brzini miksera i nakon što se formira grubo testo, dodaje se ostalo brašno. Mešanje je u početku na sporoj brzini, dok se brašno u potpunosti ne upije, a zatim na srednjoj, otprilike 3 do 4 minute.

Ako je testo preterano meko i lepi se, može pažljivo da se doda kašika po kašika još malo - od 3 do 4 supene kašike brašna. Kod mene dodavanje je bilo otprilike 3 supene kašike. Testo će se odlepiti od zidova posude, vadi se i stavlja se u blago nauljenu posudu sa maslacem na otprilike 40 minuta.

Nadošlo testo se meri na vagi /kod mene je bilo 1185 g/ i deli se na 24 jednaka dela - ili otprilike 50 g svaki komad testa.

Od svakog komada se oblikuje fitilj dužine 30-40 cm. Uvija se u oblik potkovice, bez sečenja njegovog gornjeg dela, uvijaju se jedan u drugi, a nakon toga se rukama malo izduži, tako što se desni kraj povlači i uvija ka gore, a levi se povlači i uvija ka dole.

Oba kraja testa odozgo se ukrštaju u levo i desno, ili obrnuto. Na taj način se oblikuje u perecu, može da se pogleda recept, ako nešto nije jasno sa oblikovanjem.

Ređaju se u tepsiju, ostavljaju se da ponovo nadođu na otprilike 15 minuta.

Peče se na 170 stepeni otprilike 10-12 minuta.

Dodatna kockica maslaca se istopi i kada se kiflice izvade iz rerne, još vruće se obilno premazuju istopljenim maslacem i obilno se posipaju krupnijim belim šećerom.

Tradicionalne švedske šećerne kiflice (Sockerkringla) su mnogo ukusne!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: