Način pripreme
Rerna - 170 stepeni;
Pljisnata tepsija obložena papirom za pečenje;
Radi se mikserom kako bi bilo zgodnije, ali može testo da se umesi i rukom.
Ako se koristi sveži kvasac, potrebno je da se izmrvi u toplo mleko i da se ostavi da se aktivira.
Maslac i sveže mleko se zagrevaju na ringli do 40 stepeni. Skidaju se sa ringle i dodaje se izmrvljeni sveži kvasac. Meša se i ostavlja se da se aktivira na 10 minuta.
Gotov kvasac se sipa u posudu miksera, dodaju se jaja, šećer, vanilin šećer i brašno dva puta.
Mesi se na niskoj brzini miksera i nakon što se formira grubo testo, dodaje se ostalo brašno. Mešanje je u početku na sporoj brzini, dok se brašno u potpunosti ne upije, a zatim na srednjoj, otprilike 3 do 4 minute.
Ako je testo preterano meko i lepi se, može pažljivo da se doda kašika po kašika još malo - od 3 do 4 supene kašike brašna. Kod mene dodavanje je bilo otprilike 3 supene kašike. Testo će se odlepiti od zidova posude, vadi se i stavlja se u blago nauljenu posudu sa maslacem na otprilike 40 minuta.
Nadošlo testo se meri na vagi /kod mene je bilo 1185 g/ i deli se na 24 jednaka dela - ili otprilike 50 g svaki komad testa.
Od svakog komada se oblikuje fitilj dužine 30-40 cm. Uvija se u oblik potkovice, bez sečenja njegovog gornjeg dela, uvijaju se jedan u drugi, a nakon toga se rukama malo izduži, tako što se desni kraj povlači i uvija ka gore, a levi se povlači i uvija ka dole.
Oba kraja testa odozgo se ukrštaju u levo i desno, ili obrnuto. Na taj način se oblikuje u perecu, može da se pogleda recept, ako nešto nije jasno sa oblikovanjem.
Ređaju se u tepsiju, ostavljaju se da ponovo nadođu na otprilike 15 minuta.
Peče se na 170 stepeni otprilike 10-12 minuta.
Dodatna kockica maslaca se istopi i kada se kiflice izvade iz rerne, još vruće se obilno premazuju istopljenim maslacem i obilno se posipaju krupnijim belim šećerom.
Tradicionalne švedske šećerne kiflice (Sockerkringla) su mnogo ukusne!