Način pripreme
U veliku posudu odgovarajuću za mešenje testa stavite integralno, speltino brašno i prašak za pecivo. Belo brašno je za dodavanja za vreme mešenja.
Napravite udubljenje u sredini i stavite ovsene mekinje, prstohvat soli, kiselo mleko umućenom sa sodom i sirćetom, jaje sa smeđim šećerom, vanilu i istopljenu svinjsku mast. Mešajte u početku kašikom i nakon toga počnite da mesite rukom dodavajući belo brašno. Treba da dobijete srednje tvrdo testo za ove omiljene vanilice sa ratlukom.
Podelite testo na lopte veličine srednje velike pomorandže.
Svaku loptu razvijte na blago nabrašnjenoj radnoj površini u okrugli oblik debljine 0.5 cm. Oštrim nožem podleite krug na 7 trouglova. U široki deo svakog trouglića stavite komadić ratluka i uvijt eu kiflicu. Imajte u vidu da ovo nije jednostavno, s obzirom na to da je testo mrvljivo.
Poređajte bakine kolačiće u tepsiju u pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 175 stepeni dok ne bude gotovo.
Još tople ispečene hrskave integralne vanilice sa ratlukom uvaljajte u šećer u prahu.
Kada se ohlade, upakujte ih u streč foliju i ostavite da odstoji dan, dva kako bi postale savršeno hrskave i ukusne.
Neka vam je slatko!