Način pripreme
Da biste pripremili brze, jednostavne i ukusne jermenske vanilice sa ratlukom, potrebna vam je brzina i prethodna priprema. Brzinu imate, zato počnite sa prethodnom pripremom.
Prosejte prethodno izmereno brašno, posebno pripremite kašičicu sode i prstohvat soli. Isecite ratluk na komade i obložite pleh papirom za pečenje. U šerpu sipajte ulje i vodu i stavite na vatru da provri.
Nakon što se to desi, dodajte so i sodu, promešajte i skiniete šerpu sa vatre. Spatulom, brzo i energično mešajte, dodajte brašno sa vrelom smesom dok ne dobijete homogenu lepljivu loptu od testa.
Uzmite pačre kuvanog testa veličine oraha, spljeskajte kao pogačicu i dodajte u sredinu parče rastluka i orah, uvijte i oblikujte lopticu. Tako brzo oblikujte celo testo u loptice i poređajte na jedan prst razmaka jedan od drugog u pleh, obložen papirom za pečenje.
Stavite u pleh u prethodno ugrejanu rernu na 180 stepeni i pecite dok ne porumeni. Dok su još topli uvaljajte obilno u šećer u prahu, pomešan sa vanilom, poređajte u odgovarajuću posudu sa se ohlade.
Bze, jednostavne i tope se u ustima, vanilice sa ratlukom.