Način pripreme
Žumanca se odvajaju od belanaca i zajedno sa šećerom /odvajaju se 3-4 supene kašike za trešnje/ i vanilinim šećerom se mute dok ne pobele.
Belanca se mute u sneg sa prstohvatom soli. Brašno, kakao i prašak za pecivo se proseju zajedno. Postepeno žuamnca i smesa sa brašnom se dodaju u belanca tako što se pažljivo meša špatulom.
Testo se sipa u kalup za tortu obložen papirom za pečenje i peče se na 175 °C otprilike 30-35 minuta. Rerna treba obavezno da bude zagrejana.
Dok se peče kakao kora, pripremaju se trešnje, tako što se za taj cilj dobro operu i očiste se od koštica.
U šerpicu se sipa liker od trešanja, dodaje se ostala količina šećera i stavlja se na ringlu da provi. Sipaju se trešnje, začini se esencijom ruma i vanilom i ostavlja se da malo vri 5-6 minuta.
Trešnje se ocede od sirupa i ostavljaju se da se ohlade.
Pavlaka se zasladi sa nekoliko kašika šećera u prahu i muti se mikserom u gusti krem.
Kada se kora ohladi, seče se na tri horizontalna dela.
Prva kora se prelije sokom od trešanja, premazuje se pavlakom i odozgo se raspoređuje voće. Stavlja se druga kora, preliva se, premazuje se pavlakom itd.
Odozgo i sa strane čokoladna torta se premazuje ostalom pavlakom i posipa se čokoladnim mrvicama.
Neka vam je ukusan praznik sa ovom lepom i ukusnom tortom Švarcvald (Schwarzwald).