Način pripreme
Za ovaj kolač sa trešnjama nije neophodan mikser.
U posudu se razbija jaje, dodaje se sav šećer i meša se žicom za mućenje ili drvenom varjačom.
Smesa će početi da beli i da se zgušnjava, stavlja se sirup od višanja i vanila.
Dodaje se ulje u tankom mlazu, nakon toga kiselo mleko i preko njega soda za hleb - da naraste. Dodaje se brašno i meša se.
Uzima se kalup za kolač, maže se i posipa brašnom. Sipa se 3/4 smese, a druga se meša sa kakaom i sipa se preko bele.
Trešnje očišćene od koštice se posipaju brašnom i dobro se mešaju, da se polepi po njima. POređaju se preko smese za kolač, pri čemu se pritiskaju sasvim blago na dole.
Voćni kolač se peče u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 50 minuta.
Nakon što se ispeče ostavlja se oko 10 minuta i vadi se na odgovarajuću podlogu i vazdušast kolač sa celim trešnjama se posipa šećerom u prahu.