Način pripreme
Rerna: 180 stepeni na 10 minuta i 160 stepeni na otprilike 45-50 minuta; Kalup, blago nauljen i obložen papirom za pečenje, prečnika 24-26 cm.
Brašno se proseje sa prašakom za pecivo i solju. U posudi miksera ili ručnog miksera se umuti maslac sa šećerom dok ne pobeli. Dodaju se vanila i jaje. Muti se dok se ne dobije homogena smesa.
Dodaje se brašno tri puta, naizmenično sa svežim mlekom dva puta, završavajući brašnom. Muti se na niskom ubrzanju miksera dok se ne dobije sipkasta i glatka smesa. Testo se sipa u kalup. Zagladi se.
Očišćene trešnje se sipaju s 1 kašičicom skroba, mute se i nasumično se ređaju odozgo na testo, a između njih se stavljaju borovnice.
Peče se na 180 stepeni 10 minuta, a zatim na 160 stepeni otprilike 45-50 minuta.
Napomena: Raskošna, brza i jednostavna pita. Poslužuje se u obliku komada torte, posutih šećerom u prahu po želji, blago topli, sa kuglom pavlake ili sladoleda.
Kolač sa trešnjama i borovnicama je sjajan.