Način pripreme
Pripremite tri tepsije prečnika 22 cm.
Obložite ih papirom za pečenje i podmažite maslacem. U posudi pomešajte brašno, kakao, kafu i prašak za pecivo. Ugasite sodu u kiselom mleku.
U drugoj posudi metalnom žicom za mućenje umutite maslac, ulje, šećer i esenciju vanile dok ne dobijete krem. Dodajte jaja jedno po jedn, tako što nakon svakog mešate. U ovu smesu dodajete kiselo mleko sa sodom i suvim sastojcima. Izmešajte špatulom.
Stavite čokoladne kapljice i lagano izmešajte.
Smesu podelite na tri jednaka dela. Svaku koru pecite u zagrejnaoj rerni na 180°C dok čačkalica ne bude suva. Izvadite kore iz kalupa, nakon što su odmorile na 10 minuta.
U posudu stavite maskarpone, šećer u prahu i pavlaku. Sve umutite mikserom dok se ne dobije srednje tvrd krem.
Za krem karamel karamelizujte šećer dok se ne dobije lepa zlatasta boja. Dodajte maslac i mešajte dok se ne istopi. Skinite sa vatre. Zagrejte pavlaku i vruću je sipajte u karamel u tankom mlazu ne prestajući sa mešanjem. Dodajte iseckane banane i vratite na ringlu.
Mešajte dok se ne dobije gust karamel sos. Skinite sa vatre i ostavite da se ohladi. Ohlađeni sos se pretvara u kramel krem.
Stavite jednu koru u kalup za tortu sa padajućim dnom i prelijte toplom kafom pomešanom sa šećerom. Nanesite krem sa maskarpone sirom i odozgo stavite karamel krem sa bananama.
Tako uradite i sa ostale dve kore. Nakon što sastavite tortu, stavite je u frižideru na jednu noć.
Narednog dana karamel tortu dekorišite umućenom pavlakom i čokoladnim slanim štapićima. Pospite kakaom.
Torta sa karamelom i bananama je neobična!