Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i glazure»Karamel torta»Torta sa karamelom i bananama

Torta sa karamelom i bananama

Torta sa karamelom i bananama
Fotografije: Elena Stefanova Jordanova
2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
120 min.
Porcije
22
"Karamel i banane su na savršeno ukusan način iskombinovani u ovoj torti, koja se sprema toliko jednostavno da nemate opravdanje da je ne probate"

Potrebni sastojci

  • Kora
  • meki maslac - 75 g
  • ulje - 75 g
  • šećer - 1 šolja
  • vanila - 2 kašičice, ekstrakt
  • jaja - 2 komada
  • kiselo mleko - 250 g
  • brašno - 2 šolje
  • soda bikarbona - 1/2 kašičice
  • kakao - 50 g, organski
  • neskafa - 1 kašičica
  • prašak za pecivo - 1 kašičica
  • čokoladne kapljice - 100 g
  • Krem
  • maskarpone - 500 g
  • šećer u prahu - 100 g
  • slatka pavlaka - 150 ml
  • Karamel krem
  • šećer - 200 g
  • maslac - 40 g
  • slatka pavlaka - 200 ml
  • Za prelivanje
  • kafa - 200 ml, espreso
  • smeđi šećer - 3 supene kašike
  • Dekoracija
  • slatka pavlaka - 150 ml
  • slani štapići sa čokoladom
  • kakao
  • Još
  • banane - 2 komada
* merne jedinice

Način pripreme

Pripremite tri tepsije prečnika 22 cm.

Obložite ih papirom za pečenje i podmažite maslacem. U posudi pomešajte brašno, kakao, kafu i prašak za pecivo. Ugasite sodu u kiselom mleku.

U drugoj posudi metalnom žicom za mućenje umutite maslac, ulje, šećer i esenciju vanile dok ne dobijete krem. Dodajte jaja jedno po jedn, tako što nakon svakog mešate. U ovu smesu dodajete kiselo mleko sa sodom i suvim sastojcima. Izmešajte špatulom.

Stavite čokoladne kapljice i lagano izmešajte.

Smesu podelite na tri jednaka dela. Svaku koru pecite u zagrejnaoj rerni na 180°C dok čačkalica ne bude suva. Izvadite kore iz kalupa, nakon što su odmorile na 10 minuta.

U posudu stavite maskarpone, šećer u prahu i pavlaku. Sve umutite mikserom dok se ne dobije srednje tvrd krem.

Za krem karamel karamelizujte šećer dok se ne dobije lepa zlatasta boja. Dodajte maslac i mešajte dok se ne istopi. Skinite sa vatre. Zagrejte pavlaku i vruću je sipajte u karamel u tankom mlazu ne prestajući sa mešanjem. Dodajte iseckane banane i vratite na ringlu.

Mešajte dok se ne dobije gust karamel sos. Skinite sa vatre i ostavite da se ohladi. Ohlađeni sos se pretvara u kramel krem.

Stavite jednu koru u kalup za tortu sa padajućim dnom i prelijte toplom kafom pomešanom sa šećerom. Nanesite krem sa maskarpone sirom i odozgo stavite karamel krem sa bananama.

Tako uradite i sa ostale dve kore. Nakon što sastavite tortu, stavite je u frižideru na jednu noć.

Narednog dana karamel tortu dekorišite umućenom pavlakom i čokoladnim slanim štapićima. Pospite kakaom.

Torta sa karamelom i bananama je neobična!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: