Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kremovi»Krem za Torte»Francuski krem od belanaca i maslaca

Francuski krem od belanaca i maslaca

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2133k202
Francuski krem od belanaca i maslaca
Fotografije: Mariana Petrova Ivanova
1 / 2
15/07/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
30 min.
Porcije
1
"Francuski krem od maslaca i belanaca - koristite za spremanje omiljenih deserata"

Potrebni sastojci

  • belanca - 3 komada (75 g)
  • šećer u prahu - 100 g
  • voda - 2 kašike
  • šećer u prahu - 40 g
  • maslac - 225 g, sa sobne temperature
  • vanila - 2 kašičice, ekstrakt
* merne jedinice

Način pripreme

Za spremanje ovag maslac krema traži se brzina, zato se svi sastojci prethodno pripremaju. Sve se radi mikserom.

U mikser se stavljaju belanca i mute se na srednjoj brzini oko 1 do 2 minuta, da se pretvore u penu. Počinje se dodavanje šećera u prahu u porcijama (40 g), pri čemu se povećava brzina miksera.

Šećer u prahu (100 g) se stavlja u posudu zajedno sa vodom i ostavlja se da vri tačno do 121 stepen. Meri se kuhinjskim termometrom.

Nakon što je šećerni sirup dostigao željenu temperaturu počinje da se sipa u tankom mlazu u belanca, a treba a curi po zidovima posude uz neprestano mućenje i visoku brzinu miksera. Mućenje traje oko 3 do 5 minuta. Na taj način smesa će se ohladiti i pretvoriće se u tešku i vazdušastu smesu.

Maslac sa sobne temperature i prethodno isečen na kocke počinje da se dodaje u smesu sa belancima uz mućenje na visokoj brzini miksera. Nakon što se doda i poslednje parče maslaca, mikser se ostavlja da radi na istnoj brzini još oko 5 minuta, da se potpuno umute belanca i da imaju kremastu konzistenciju. Prvo može da izgleda da će smesa da se preseče, ali koninuiranim mućenjem ona će povratiti svoj vazdušasti izgled i biće glatka.

Dodaje se vanila i muti se još minut.

Fracuski krem od maslaca i belanaca je gotov.

Beleška: Ovaj krem je mnogo čvršći i mnogo dugo izdrži i ne spadne, kao što obično bude sa umućenim belancima u sneg nakon nekog vremena. Nije težak, ali se radi brzo i zato se sastojci prethodno pripremaju. Za ovu vrstu merenga neophodna je jak ručni mikser ili takav stoni.

Pravila sam krem za torte u obe vrste, nije problem da se napravi, ali najvažnije od svega je da se koristi termometar za sirup. To je važno. Ova vrsta merenga se koristi za torte, za dekoraciju kapkejka, za nadev francuskih makaronsa.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: