Način pripreme
Maslac od jabuke je gust, blago karamelizovan pire od jabuke sa aromatičnim začinima.
Može da se konzumira kako sa prepečenim kriškama za doručak, tako i da se servira u malim količinama uz ptičija mesa ili svinjetinu, da da slatku voćnu notu.
Jabuke se očiste i iseku na parčiće. Prelivaju se sajderom i kuvaju pod poklopcem 20-30 minuta ili dok ne omekšaju idelano i ne upiju svu tečnost.
Pasiraju se zajedno sa šećerom i maslacem i začinjavaju se cimetom i narmvljenim komadićima karanfilića.
Dodaje se sveže ceđen sok od limuna i pire se vraća na ringlu na slabu/umerenu vatru na 3-4 stepen od devet.
Kuva se tako oko 30-40 minuta ili dok ne dobije karamel boju i ne bude dovoljno gusto.
Meša se povremeno da ne zagori.
Džem od jabuke može i da se peče u rerni, tada takođe treba da se meša s vremena na vreme.
Sipa se u teglice i čuva se do jedan mesec u frižideru.
Po želji može da se spremi veća količina i da se steriliše za zimu u teglicama, tako će duže izdržati.