bonapeti.rs»Recepti»Turšija»Džem»Maslac od jabuke

Maslac od jabuke

Mariola PantelicMariola Pantelic
Džedaj
13k3k3k
Maslac od jabuke
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 5
13/08/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema15 min.
Kuvanje70 min.
Ukupno85 min.
Porcije2
"Maslac od jabuke za omiljen doručak sa pecivom"

Potrebni sastojci

  • jabuke - 5 komada
  • smeđi šećer - 150 g
  • sajder - 300 ml (vino od jabuke)
  • maslac - 1 kašika, izvršita, mekan
  • karanfilić - 3 komadića
  • cimet - 1 kašičica ili po ukusu
  • limun - 1/2 komada, sok
* merne jedinice

Način pripreme

Maslac od jabuke je gust, blago karamelizovan pire od jabuke sa aromatičnim začinima.

Može da se konzumira kako sa prepečenim kriškama za doručak, tako i da se servira u malim količinama uz ptičija mesa ili svinjetinu, da da slatku voćnu notu.

Jabuke se očiste i iseku na parčiće. Prelivaju se sajderom i kuvaju pod poklopcem 20-30 minuta ili dok ne omekšaju idelano i ne upiju svu tečnost.

Pasiraju se zajedno sa šećerom i maslacem i začinjavaju se cimetom i narmvljenim komadićima karanfilića.

Dodaje se sveže ceđen sok od limuna i pire se vraća na ringlu na slabu/umerenu vatru na 3-4 stepen od devet.

Kuva se tako oko 30-40 minuta ili dok ne dobije karamel boju i ne bude dovoljno gusto.

Meša se povremeno da ne zagori.

Džem od jabuke može i da se peče u rerni, tada takođe treba da se meša s vremena na vreme.

Sipa se u teglice i čuva se do jedan mesec u frižideru.

Po želji može da se spremi veća količina i da se steriliše za zimu u teglicama, tako će duže izdržati.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni: