Način pripreme
Sveže mleko se blago zagreje. U njega se stavlja kvasac, šećer, malo brašna i ostavlja se da se aktivira.
U kiselo mleko se stavlja soda i meša se dok se ne aktivira. Posle se dodaje jaje i ulje i meša se.
U brašnu se pravi udubljenje u koje se sipa mleko sa kvascem i kiselo mleko sa jajetom, takođe i so.
Umesi se meko i elastično testo za mekike. Ostavlja se da nadođe.
Treba da bude zavijeno i po mogućnosti da bude na toplom. Treba da poveća svoju zapreminu otprilike duplo.
Nakon toga se otkida testo, oblikuju se mekike i prži se.
Jedan trik kako lako da napravite lepe i velike mekike. Uzmite oklagiju i premažite je masnoćom. Podmažite i radnu površinu na kojoj ćete razvijati. Uzmite testo, pravite kuglicu i razvijajte je koliko želite. Nakon toga možete dodatno da oblikujete rukama. Domaće mekike iz detinjstva se prave jednostavno i brzo.
Testo možete da čuvate u frižideru i zamrzivaču.