Način pripreme
Šargarepe se pažljivo operu pod mlazom vode i ogule se. Naseckaju se po dužini na porcije, kao slani štapići.
Limun se iscedi nekoliko puta kružnim pokretima ruku na glatku površinu kako bi pustili više soka.
Nakon toga se operu i isecede i u sok se dodaje so za kuvanje. Meša se dok se so ne istopi. Smesa se sipa u duguljastu duboku posudu, u koju će moći da se stave štapići od šargarepa.
Šargarepe se umaču u slani limunov sok, izmešaju se i ostavljaju se na 30 minuta u frižideru. Kada se začine, vade se i blago se posipaju krupno mlevenom morskom ili himalajskom solju.
Prebacuju se u ispravljene koktelske čaše u koje smo prethodno rasporedili slani limunov sok.
Tako napravljeni štapići od šargarepa su veoma ukusni i hrskavi - imaju blagi ukus bora zbog limunovog soka, korisni - zbog prisustva vitamina A, C i beta karotina, a takođe čuvaju duže boju i svežinu.
Odgovarajući su za posluživanje kao lagano hrskavo meze uz letnje piće - votku, mentu, džin, mastiku, uzo, martini i razne koktele.
Savršeni su i za žurke na plaži!
Lako hrskavo meze uz letnje piće je neobično.