Način pripreme
U ključalu posoljenu vodu dodajemo 1 supenu kašiku ulja, kuvamo špagete dok ne budu gotove prema uputstvima na pakovanju.
Skuvane špagete prebacujemo u đevđir i peremo pod mlazom hladne vode kako bi se ohladile, i ocedimo ih.
Mladi luk i beli luk sitno naseckamo, prebacujemo u duboki tiganj sa uljem i propržimo na 2-3 minute.
U njih dodajemo mleveno meso i uz neprestano mešanje viljuškom pržimo dok se ono ne pretvori u mrve.
Dodajemo šargarepe, iseckane na veoma sitne kockice i zelenu i crvenu papirku, očišćene od semenki i sitno iseckane.
Na kraju dodajemo oguljen i izrendan na rende paradajz ili sok od paradajza.
Kuvamo još desetak minuta uz periodično mešanje sosa, zatim smanjujemo ringlu na najnižu temperaturu, dodajemo soli po ukusu, crni biber, malo origana, iseckani sveži bosiljak, sušeno povrće (praziluk, celer, paškanat, crni luk, šargarepa, crvena paprika), kisele krastavčiće naseckane na male kockice i ostavljamo sos da se krčka dok se ne zgusti.
Poslužujemo špagete blago uvijene u tanjire, tako što u svakoj porciji pravimo u sredini gnezdo i sipamo po 2-3 kutlače sosa.
Ukrašavamo ružicama od šargarepe i kiselim krastavčićem.
Špagete sa mlevenim mesom i povrćem su veoma ukusne!