Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Piletina»Marinirani pileći bataci sa bejbi krompirićima u rerni

Marinirani pileći bataci sa bejbi krompirićima u rerni

MihovMihov
Početnik
131101
Marinirani pileći bataci sa bejbi krompirićima u rerni
Fotografije: Mihov
3 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
140 min.
Ukupno
150 min.
Porcije
4
"Bogato marinirani bataci i aromatični krompirići - večera nikada nije bila ukusnija"

Potrebni sastojci

  • pileći bataci - 4 komada
  • bejbi krompirići - 500 g
  • šargarepe - 3 - 4 komada (sitniji)
  • luk - 1 glavica (kromid ili šalot)
  • beli luk - 1 glavica
  • mlečni kukuruz - 2 komada
  • Začini
  • univerzalni sos - 25 ml
  • klasični soja sos - 25 ml
  • svetlo pivo - 150 ml
  • tekila - 80 - 100 ml
  • kola - 200 ml, sa limetom ili limunom
  • maslac - 100 g
  • ulje - 50 ml
  • čili - po ukusu
  • halapenjo paprike - 4 komada
  • dimljena aleva paprika - 15 - 20 g
  • so - po ukusu
  • šećer - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Zdravo, prijatelji!

Iako ovaj recept izgleda komplikovano, sa mnogo komponenti, zapravo je prilično jednostavan za pravljenje!

Prva stvar koju treba da imamo u vidu je osnovni sastojak, a to su upravo pileći bataci. U ovom slučaju imamo tri mogućnosti:

Ako je pile od vašeg proverenog mesara ili domaće, možete ga koristiti direktno.

Možete da marinirate batake 12 i 24 sata pre spremanja. U ovom receptu mogućnosti za marinadu su neograničene.

Možete propržiti batake sa maslecem u tiganju otprilike 10-15 minuta pre kuvanja.

U mom slučaju prvo očistim i dobro operem batake i povrće.

U tepsiju ređam kukuruz izlomljen na polovine, krupno naseckan luk, beli luk i šargarepice...

Začinjavam začinima* (imajte u vidu da su univerzalni sos i soja sos slani, tako da pazite sa solju). Na kraju zalivam tekilom, pivom i kolom, ovim redosledom i dobro izmešam.

Na vrh stavljam batake tamo da pokriju sve, sečem 50 g maslaca odozgo i uvijam tepsiju aluminijumskom folijom. Veoma je važno da se folija ne lepi za batake, zato ne premazujem foliju, nego same batake maslacem i suncokretovim uljem!

U prethodno zagrejanu rernu na 250°С stavljam tepsiju obloženu folijom i tako pečem 30 minuta. Nakon toga smanjujem temperatuu na 150°С sa ventilatoom i podešavam tajmer na sat vremena.

Kada vreme isteče skidam foliju (sačuvajte foliju **) i pečem na 220°С 30 minuta. Ovde je trenutak kada moramo da nadgledamo jelo, zato što svako ima drugačije shvatanje reči prepečeno

Vadim jelo iz rerne i pokrivam folijom ** na trideset minuta pre nego što serviram kako bismo mogli da ispijemo vino pre toga.....!

Marinirani pileći bataci sa bejbi krompirićima u rerni su veoma ukusni!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: