Način pripreme
Za sušenje biljke koristimo cvetne korpe i stabljike jednogodišnje biljke.
U starim knjigama piše da za maksimalnu korist od čaja treba da ga pijemo najmanje tri puta dnevno.
Njegove arome i lekoviti sastojci smiruju um i ublažavaju napetost.
Tajna čaja od nevena je u tome što deluje i stimulativno i umirujuće. Ovo se postiže zahvaljujući dva komplementarna sastojka u njemu – kofeinu i taninu.
2 kašike suvog nevena preliju se sa 500 ml ključale vode. Ostavite napitak da stoji 1 sat.
Prelivanje vrelom vodom i ostavljanje biljke je važno kako bi se omogućilo da se korisne supstance vežu sa vodom i proizvedu lekovitu i zdravu tečnost.
Čaj od nevena zasladite medom.
Pod uticajem čaja, metabolizam se normalizuje i jačaju krvni sudovi srca i mozga.
Čaj od nevena se koristi za čir na želucu i srčana oboljenja. Koriguje termoregulaciju ubrzavanjem cirkulacije krvi.
Ima antiinflamatorno i umirujuće dejstvo.
Sposobnost lekovitog čaja da smanji umor čini ga omiljenim pićem tokom fizičkog napora.
Čaj od nevena pomaže kod upale desni grgoljenjem napitka.