Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i glazure»Torta od piškota»Praznična torta sa piškotama

Praznična torta sa piškotama

Doni NikiDoni Niki
Inovator
3491371k
Praznična torta sa piškotama
Fotografije: Doni Niki
2 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
14
"Oduzeće vam malo više vremena za pripremu, kalorija nema mnogo, ali ipak ako bude - neka bude! Zaista praznična torta sa piškotama i maskarpone sirom!"

Potrebni sastojci

  • piškote za tiramisu - 65 komada
  • pavlaka - 500 ml, slatka
  • maskarpone - 250 g
  • šećer u prahu - 100 g
  • esencija pomorandže
  • puding od čokolade - 1 kesica
  • sveže mleko - 400 ml, za puding
  • kuvertira od čokolade - 53% kakaoa
  • kuahada - 1 kesica ili želatin
  • bela čokolada - 30 g
  • čokolada - 100 g, prirodna
  • kravlji maslac - 2 supene kašike
  • Za umakanje
  • instant kapućino - 200 ml
  • sveže mleko - 150 ml
  • kokosovo brašno - 2 supene kašike
* merne jedinice

Način pripreme

Kapućino se pomeša sa blago zagrejanim svežim mlekom. Svaka piškota Savojardi se umače i ređa na dno kalupa prečinka 28 cm sa padajućim dnom.

250 ml slatke pavlake sa muti sa šećerom u prahu dok ne bude gotov, dodaje se esencija i maskarpone i muti se mikserom kratko dok se ne homogenizuje.

U duboku posudu se sipa hladno sveže mleko (400 ml) i puding, muti se dok se ne dobije gladak krem.

Na prvi red piškota se stavlja obilno krem sa maskarpone sirom. Sledi ređanje piškota koje će oblikovati spoljašnji deo torte sa piškotama. One se ne zalivaju, zato što treba da jačaju konstrukciju same torte za rođendan.

Kada se poređaju u krug, sipa se polovina pudinga, ravnomerno se raspoređuje kako bi se stabilo pričvrstile vertikalne piškote.

Sledi drugi red piškota, ponovo se zalivaju i ređa se laganim pritiskanjem. Na njih se stavlja ostali deo krema sa maskarpone sirom i puding. Sledi poslednji red sa natopljenim piškotama.

U posudu se stavlja izrmvljena kuvertira sa ostlih 250 ml slatke pavlake. U mikrotalasnoj na otprilike 1 minuta se zagreju i muti se dok se ne dobije glatka smesa. Dodaje se kuahada ili želatin (spremljen prema uputstvu na pakovanju). Dobro se meša, dodaje se esencija po želji i sipa se na piškote.

Kalup se stavlja u odgovarajuću tablu i stavlja se u zamrzivač ili frižider dok se čokoladni ganaš ne stegne. Meni je oduzelo 30 minuta u fryer-u.

Bela čokolada sa jednom kašikom maslaca se topi u mikrotalasnoj rerni. Gotova smesa se sipa u špric za jednokratnu upotrebu i prave se linije po površini torte sa piškotama i čačkalicom za zube ili štapićem se prave rezovi.

Prirodna čokolada sa maslacem se takođe istopi u mikrotalasnoj, sipa se u špric za jednokratnu upotrebu i prave se zavrtljaju po gornjem rubu piškota i po spoljašnjem delu. Tako pripremljena torta se ponovo stavlja u frižider na 2 sata.

Skida se prsten i u donji kraj gde nema piškota, lepi se kokosovo brašno kako bi praznična torta sa piškotama imala završan izgled.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: