Način pripreme
Za ovu ukusnu salatu sa sočivom mahunarka se očisti, opere i ostavlja se u posudi sa vodom na jedan dan i jednu noć u frižideru.
Nakon toga se ocedi, sipa se nova voda i kuva se. Tikvice se očiste i naseckaju na kockice. Posole se i ostavljaju se barem na 2 sata da iscuri višak njihove vode.
Nakon toga se stavljaju u dubok tiganj sa 2-3 supene kašike ulja da se proprže dok se ne dobije prijatna boja.
Krastavac se oguli od kore. Nasecka se na četiri dela po dužini i nakon toga na kolutiće.
Paradajz se sitno nasecka.
Luk, beli luk i peršun se sitno naseckaju.
U veliku posudu ili drugu odgovarajuću posudu se stavlja skuvano i oceđeno i ohlađeno sočivo, u njega se dodaju tikvice, krastavac i paradajz.
Ukusna salata od povrća se začinjava solju, lukom, belim lukom i peršunom.
Šarena salata sa sočivom i tikvicama se začinjava limunom i maslinovim uljem.