Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Svinjetina»Srpski uštipci sa paradajz sosom

Srpski uštipci sa paradajz sosom

Srpski uštipci sa paradajz sosom
Fotografije: Teodora Meshterova
3 / 11
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
120 min.
Ukupno
150 min.
Porcije
15
"Postoje 2 načina za serviranje ovih uštipaka - koji god da izaberete, biće strašno ukusni"

Potrebni sastojci

  • Za uštipke
  • mleveno meso - 1 kg, mešavina /svinjsko - teleće/
  • zelene paprike - 1 komad
  • crvene paprike - 1 komad
  • luk - 1 glavica
  • peršun - 1 vezica
  • hleb - 2 kriške
  • jaja - 2 komada
  • so
  • crni biber
  • aleva paprika
  • čubar
  • kumin
  • vegeta
  • Za sos
  • paradajz - 3 komada, dobro sazrela i sočna
  • paradajz - 1 komad /400 g/ iz konzerve
  • šargarepe - 1 komad
  • luk - 1 glavica
  • crvene paprike - 1 komad
  • zelene paprike - 1 komad
  • beli luk - 3 čena
  • so
  • crni biber
  • aleva paprika
  • origano
  • šećer
  • ulje - 50 ml
* merne jedinice

Način pripreme

Pripremanje uštipaka:

Luk se očisti i sitno se nasecka. Paprike se operu, očiste se od semenki i takođe se veoma sitno seckaju na kockice. Peršun se očisti od drški i sitno se isecka.

U veliku posudu se stavlja mleveno meso i u njega se dodaju luk, peršun i paprike. Razbijaju se jaja. Hleb se natopi vodom, iscedi se i dodaje se u mleveno meso.

Na kraju se dodaju začini. Sve se dobro izmeša. Posuda se pokriva streč folijom za sveže čuvanje i stavlja se u frižider na minimum 30 minuta.

Pripremanje sosa:

Luk se očisti i sitno se isecka. Paprike se operu, očiste se od semenki i takođe se sitno iseckaju. Šargarepa se oguli i secka se na kockice. Beli luk se guli i seče se na kriškice.

U dubokom tiganju se zagreva ulje i u njemu se propržavaju prvo luk i šargarepe.

Za to vreme paradajz se rascepi po koži na nekoliko mesta i stavlja se u vrelu vodu na nekoliko sekundi, nakon čega se prabacuje u ledenu vodu. Tako blanširani paradajz se lakše guli. Kada se oguli, nasecka se na kockice.

Kada su se luk i beli luk izdinstali, u njih se dodaju paprike i šargarepe. Kuvaju se nekoliko minuta, nakon čega se u njih dodaje paradajz iz konzerve, naseckan svež paradajz i začini.

Dosipa se malo vode i sos se ostavlja da se krčka na tihoj vatri.

Nakon što se mleveno meso odmorilo na određeno vreme u frižideru, vadi se i sačeka se 5-10 minuta da ostane na sobnoj temperaturi. Tepsija rerne se oblaže papirom za pečenje koji se premazuje uljem.

Pomoću vlažnih ruku od mlevenog mesa se oblikuju uštipci koji se ređaju u tepsiju. Peku se u rerni zagrejanoj rerni na 180 °C dok ne bude skroz gotovo. Kod mene je ispalo 40 komada. Kada sos bude gotov, ostavlja se da se ohladi i pasira se.

Kada i sos i uštipci budu gotovi, vreme je za serviranje. Postoje dva načina.

Ja sam stavila list ajsberg salate, poređala sam uštipke i zalila sam ih sa malo sosa.

A možete ubacite uštipke na nekoliko minuta u sos i da se dobije nešto kao janija sa ćuftama.

Ili pak umesto ajsberg salate da stavite sos i po njemu da poređate srpske uštipke.

Kako god da servirate, rezultat će biti veoma ukusan. Neka vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: