Način pripreme
Umutite jaja sa šećerom i vanilom u vazdušast krem dok se šećer ne istopi i smesa ne poveća svoj obim.
Dodajte kiselu pavlaku i prstohvat soli i ponovo promešajte.
Prosejte brašno i prašak za pecivo.
Isecite na sitne parčiće ratluk, zelene smokve i sušeni đumbir.
Dodajte u smesu za kolač brašno i promešajte u homogenu smesu.
Na kraju dodajte isečen ratluk, smokve i đumbit.
Namažite kalup za kolač mekim maslacem.
Pospite filetiranim bademom. On će se zalepiti za maslac. Pritiskajući ga rasporedite ravnomerno svuda.
Nakon toga sipajte smesu za kolač u kalup i stavite kolač sa ratlukom da se peče u rerni zagrejanoj na 170-180 stepeni 30-35 minuta - dok čačkalica ne bude suva.
Nakon pečenja ostavite nekoliko minuta kolač sa ratlukom i slatkom od zelenih smokvi u kalupu, posle izvadite i ohladite na rešetki.