Način pripreme
Drške ubranog voća se odseku ravno uz voćku i smokve se izbuše debelom iglom na nekoliko mesta. Preporučujem vam da za obradu voća koristite kućne rukavice.
Smokve se stave u posudu sa hladnom vodom u kojoj je prethodno rastvoren plavi kamen. U tom rastvoru odstoje dva sata.
Sledi njihovo kuvanje u pet voda, koje ide na sledeći način: prelivaju se hladnom vodom, stavljaju da vru i voda se prosipa. Naliva se ponovo hladna voda i tako pet puta. U poslednju vodu se stavlja malo limunske kiseline, nakon čega se baca.
Voće se pažljivo ocedi od vode, pazi se da se ne ošteti.
Za to vreme se priprema sirup od polovine šećera i 1 šolje vode u kome se smokve kuvaju 15 minuta.
Nako toga dodajemo i ostatak šećera i kad sirup ponovo provri posuda se sklanja s vatre i ostavlja se na hladnom mestu.
Sledećeg dana slatko se dokuvava do neophodne gustine, koju probamo kapljicom sirupa na tanjiru izvađenom iz frižidera.
Oko 5 minuta pred kraj kuvanja dodaje se limunska kiselina rastvorena u 1 kašičici vrele vode.
Skida se pena i slatko se sipa u čiste i suve teglice, koje se nakon zatvaranja okreću poklopcima na dole. Zavijaju se u krpu da se polako ohlade.
Ovo slatko je predivna kombinacija kad je servirana sa kriškama francuskih sireva ili pršutom. Ovo voće je neodoljivo ukusan sastojak mnogih kolača, a servirano uz flašu Uza vraća magične uspomene sa morske obale i šum talasa.