Način pripreme
Iseći drške i probušiti smokve na dva mesta, nožem ili malom viljuškom. Skuvati ih tri puta u vodi, po 5 minuta. U prvu vodu staviti kašiku plavog kamena, bakarnog sulfata za prskanje vinove loze. On čuva zelenu boju smokvi. Nakon svakog kuvanja ih ohladiti hladnom vodom i istiskati pažljivo dok se u potpunosti ne spljeskaju, ali paziti da se ne pokidaju.
Skuvati šećerni sirup - od 1 kg šećera i 1/2 l vode, na jakoj vatri. Postepeno dodati i smokve.
Smokve polako upijaju sirup i nadimaju se do normalne veličine. Kada se to desi, prestati sa kuvanjem i staviti limuntus.
Slatko odmah sipati u tegle - prvo smokve, a nakon toga i sirup. Gustinu sirupa ipak proveriti na suvoj porcelanskoj posudici, jer se posle u tegli malo opušta.
Postaviti poklopac - sterilizacija nije neophodna - šećer je preko 60% i praktično je večno.