Slatko od zelenih smokvi

Jelena AndonovJelena AndonovDžedaj93711
20/05/2017
"Mirisno slatko od zelenih smokvi, koje će vam vratiti uspomene iz detinjstva!"
Priprema20 min.
Kuvanje40 min.
Ukupno60 min.
Porcije6
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano6 497
  • Pregledi tokom meseca301
  • Pregledi tokom sedmice51
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

* merne jedinice

Način pripreme

Iseći drške i probušiti smokve na dva mesta, nožem ili malom viljuškom. Skuvati ih tri puta u vodi, po 5 minuta. U prvu vodu staviti kašiku plavog kamena, bakarnog sulfata za prskanje vinove loze. On čuva zelenu boju smokvi. Nakon svakog kuvanja ih ohladiti hladnom vodom i istiskati pažljivo dok se u potpunosti ne spljeskaju, ali paziti da se ne pokidaju.

Skuvati šećerni sirup - od 1 kg šećera i 1/2 l vode, na jakoj vatri. Postepeno dodati i smokve.

Smokve polako upijaju sirup i nadimaju se do normalne veličine. Kada se to desi, prestati sa kuvanjem i staviti limuntus.

Slatko odmah sipati u tegle - prvo smokve, a nakon toga i sirup. Gustinu sirupa ipak proveriti na suvoj porcelanskoj posudici, jer se posle u tegli malo "opušta".

Postaviti poklopac - sterilizacija nije neophodna - šećer je preko 60% i praktično je večno.

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar