Bonapeti.rs»Recepti»Slatko»Slatko od zelenih smokvi

Slatko od zelenih smokvi

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Glavni urednik
57217132
Slatko od zelenih smokvi
Fotografije: Vladka Panaiotova
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
6
"Mirisno slatko od zelenih smokvi, koje će vam vratiti uspomene iz detinjstva!"

Potrebni sastojci

  • smokve - zelene, 2 kg
  • šećer - 1 kg
  • limuntus - 5 g
* merne jedinice

Način pripreme

Iseći drške i probušiti smokve na dva mesta, nožem ili malom viljuškom. Skuvati ih tri puta u vodi, po 5 minuta. U prvu vodu staviti kašiku plavog kamena, bakarnog sulfata za prskanje vinove loze. On čuva zelenu boju smokvi. Nakon svakog kuvanja ih ohladiti hladnom vodom i istiskati pažljivo dok se u potpunosti ne spljeskaju, ali paziti da se ne pokidaju.

Skuvati šećerni sirup - od 1 kg šećera i 1/2 l vode, na jakoj vatri. Postepeno dodati i smokve.

Smokve polako upijaju sirup i nadimaju se do normalne veličine. Kada se to desi, prestati sa kuvanjem i staviti limuntus.

Slatko odmah sipati u tegle - prvo smokve, a nakon toga i sirup. Gustinu sirupa ipak proveriti na suvoj porcelanskoj posudici, jer se posle u tegli malo opušta.

Postaviti poklopac - sterilizacija nije neophodna - šećer je preko 60% i praktično je večno.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: