Slatko od zelenih smokvi i limontusa

Mariola PantelicMariola PantelicDžedaj77003
29/07/2019
"Da odeš u goste, da te počaste domaćim slatkom od zelenih smokvi - eh, slatke uspomene "
Priprema60 min.
Kuvanje120 min.
Ukupno180 min.
Porcije4
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano142
  • Pregledi tokom meseca2
  • Pregledi tokom sedmice0
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • zelene smokve - 130 komada, u mlečnoj zrelosti
  • šećer - 2 kg
  • limontus - 5 g
  • kreč - 1 kašika, gašeni (ili plavi kamen)
  • voda - 600 - 700 ml
* merne jedinice

Način pripreme

Ovo slatko se sprema u određeno doba godien - tokom maja. Kod berbe se obavezno radi sa rukavicama, da se ne jave alergijske reakcije!

Sečemo drške svake smokve, peremo pažljivo, bušimo viljuškom na dva mesta svaku smokvu.

Stavljamo vodu, tek toliko da prekrije smokve. U prvu vodu dodajemo gašeni kreč - tako se čuva lepa zelena boja smokvi.

Tako kuvamo 3-4 puta po 5 minuta, i svaki put menjamo vodu. Nakon svakog kuvanja se prelivaju hladnom vodom i pažljivo se stiskaju smokve, pri čemu se pazi da se ne pokidaju.

Kuva se gust sirup od vode i šećera. Sipamo smokve, na željenoj gustinu sirupa dodajemo limuntus i gasimo ringlu. Puni se u tegle koje se odmah zatvaraju.

Slatko nema potrebe za sterilizacijom! Može tako da izdrži duže od dve godine!

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar