Način pripreme
Dobro operite krompir i stavite ga da se skuva u posoljenoj vodi, bez da ga gulite - dok ne bude gotovo, 20-25 minuta.
Sitno naseckajte glavicu kromid luka i nekoliko čenova belog luka.
Zagrejte maslinovo ulje ili ulje i dinstajte prvo luk nekoliko minuta mešajući.
Nakon toga dodajte beli luk i oceđeni spanać. Koristila sam bejbi spanać i zato sam ga prethodno naseckala.
Dinstajte i spanać kratko, nakon čega ga ostavite da se ohladi.
Za to vreme ogulite krompir i izgnječite ga presom. Nemojte ga pretvoriti u pire, neka ostanu i krupniji komadi.
U kromir dodajte spanać, jaja i sve začine, kao i so po ukusu.
Izmešajte smesu, nakon čega dodajte jaja i krupno izmrvljeni sir.
Namažite tepsiju maslinovim uljem ili uljem i pospite prezlama.
Sipajte smesu za gratin i izravnajte.
Napravite mala udubljenja u koja ćete kasnije staviti prepeličija jaja.
Naseckajte maslac na kockice i rapsoredite ga na smesu od krompira.
Stavite gratin da se peče u zagrejanoj rerni na 200°С 25 minuta.
Nakon toga izvadite iz rerne, pospite fino izrendanim parmezanom i stavite po jedno jaje u svako gnezdo.
Vratite u rernu na još 5 minuta.
Poslužite gratin od krompira sa spanaćem i prepeličijim jajima blago ohlađen, sa svežom sezonskom salatom, a zašto da ne i sa čašom hladnog taratora za lagani ručak ili večeru.
Prijatno!