Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Svinjetina»Pečena svinjetina»Svinjski kontra file na pari sa pečurkama lisičarkama

Svinjski kontra file na pari sa pečurkama lisičarkama

ažurirano:
Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k90917k
Svinjski kontra file na pari sa pečurkama lisičarkama
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 9
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
65 min.
Ukupno
85 min.
Porcije
5
"Savršena kombinacija krhkog ispečenog svinjskog mesa i aromatičnih pečuraka lisičarki. Obradujte svoje goste ovim neodoljivim jelom."

Potrebni sastojci

  • svinjski kontra file - 1 ceo komad, otprilike 800 g
  • slanina - 8 kriški, dimljena
  • kačkavalj - 8 kriški (ili meki sir po izboru)
  • so - 2 prstohvata ili po ukusu
  • crni biber - 2 - 3 prstohvata
  • maslinovo ulje - za posipanje
  • ZA GARNIRUNG OD LISIČARKI
  • pečurke - 300 g, Lisičarke
  • maslac - 2 supene kašike
  • maslinovo ulje - 2 supene kašike
  • vino - 150 g, belo ili roze
  • beli luk - 2 čena
  • peršun - 1/2 vezice, listovi
* merne jedinice

Način pripreme

Očistite svinjski kontra file od belih delova i od kožica. Operite ga i savršeno posušite. Utrljajte malo soli i crnog bibera u meso veoma pazeći sa solju, bolje da bude malkice i posle dodajte više prilikom serviranja.

Naseckajte uzduž na fitilje od otprilike 1 prst bez sečenja do kraja, tj. nemojte stizati do osnove. Stavite krišku slanine i sira u svaki procep.

Dobro uvijte meso providnom folijom, stezajući da kako bi se dobio čvrst snop.

Stavite ga u uređaj za kuvanje na pari i kuvajte otprilike 30 minuta.

Nakon toga okrenite meso i nastavite da kuvate još 20 minuta.

Za to vreme operite pečurke lisičarke, ocedite ih i posušite.

Zagrejte maslac i maslinovo ulje u tiganju široke površine i sotirajte u početku na jakoj vatri. Dodajte čenove belog luka naseckane na kriškice i kada puste aromu, zalijte polovinom vina. Čim ono ispari, sipajte i ostalo,

Ako su pečurke krupnije i još uvek nisu gotove, možete da nastavite da kuvate sipajući još vina. Na kraju posolite, skinite sa vatre i pomešajte lisičarke sa obilnom količinom sveže istucanog peršuna.

Kada su obe komponente jela gotove, izvadite meso i pažljivo skinite foliju. Iznutra svinjetina je postala krhka i veoma sočna. Međutim, ukoliko je but bio deblji, bilo bi dobro da ga blago dopečete u rerni - tako će dobiti i boju (iako će i bez nje izgledati sjajno).

Ostavite pečeno meso malo da se odmori 3-4 minute, a posle ga isecite na trake iste debljine, ali ovog puta poprečno. Lepota!

Servirajte zajedno sa aromatičnim pečurkama lisičarkama - jednim od mojih omiljenih!

Svinjski but na pari sa pečurkama lisičarkama je gotov.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: