Način pripreme
Pripremite sastojke za lososa u sosu. Ogulite luk i beli luk i sitno ih naseckajte.
Izvadite sušeni paradajz iz ulja, istresite i naseckajte na trake.
Zagrejte maslinovo ulje u velikom tiganju na srednjoj vatri. Začinite filete od lososa sa obe strane sa solju i crnim biberom, stavite u tiganj sa kožom na gore i kuvajte 5 minuta, nakon čega okrenite i kuvajte još 3 do 5 minuta.
Prebacite filete u tanjir, tako što po želji skinete kožu. U tiganj u kom se pržio losos istopite maslac. Dodajte beli luk i propržite 1 minutu dok ne postane aromatičan. Dodajte luk i kuvajte 5 minuta.
Sipajte vino i sačekajte dok se blago ne smanji, 3 minute. Stavite sušeni paradajz u tiganj i propržite na 1-2 minute. Smanjite ringlu na minimum.
Sipajte pavlaku mešajući s vremena na vreme, ostavite da provri. So i crni biber su po ukusu.
Dodajte listove spanaća u krem sos od lososa (prvo treba da budu oprani i posušeni). Kuvajte ne više od 2 minute na srednjoj vatri, tako da malo omekšaju.
Sipajte izrendani paremazn u kremasti sos. Mešajući kuvajte na slaboj vatri dok se ne istopi. Ovo obično oduzima ne više od jedne minute.
Vratite lososa u tiganj i zagrejte preko sosa od pavlake na minutu. Rasporedite u posudice za serviranje.
Pre serviranja pospite sitno naseckanim peršunom.
KORISTAN SAVET:
Losos u kremastom sosu sa spanaćem može da se dopuni raznim začinima po ukusu. Sušeni origano i majčina dušica, bosiljak i mirođija su odgovarajući. Ili prosto kupite u protavnici gotov začin za ribu sa specijalo izabranom kombinacijom biljki.
IZMEĐU OSTALOG: Ako ste kupili zamrznutu ribu za pripremanje lososa sa spanaćem u sosu od pavlake, ostavite je da se u potpunosti odmnrzne i to ne na sobnoj temperaturi, nego u frižider na najtoplijoj polici. Tada će riba zadržati vlagu i biće sočna.