Bonapeti.rs»Recepti»Riba»Pečena Riba»Losos sa spanaćem u sosu od pavlake

Losos sa spanaćem u sosu od pavlake

RositsaRositsa
Početnik
32
Losos sa spanaćem u sosu od pavlake
Fotografije: Ivelina
1 / 3
01/11/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
4
"Savršen recept ako očekujete izbirljive goste - uvek ćete biti na nivo sa ovim lososom u kremastom sosu"

Potrebni sastojci

  • luk - 1 mala glavica
  • beli luk - 6 čenova
  • sušeni paradajz - 150 g, u maslinovom ulju
  • maslinovo ulje - 1 supena kašika
  • losos - 4 fileta sa kožom, po 150 g
  • kravlji maslac - 40 g
  • belo vino - 1/3 šolje, suvo
  • pavlaka - 450 ml, sa 22%
  • spanać - 100 g
  • parmezan - 1/2 šolje, izrendan
  • peršun - 5 strukova
  • so
  • crni biber - mleveni
* merne jedinice

Način pripreme

Pripremite sastojke za lososa u sosu. Ogulite luk i beli luk i sitno ih naseckajte.

Izvadite sušeni paradajz iz ulja, istresite i naseckajte na trake.

Zagrejte maslinovo ulje u velikom tiganju na srednjoj vatri. Začinite filete od lososa sa obe strane sa solju i crnim biberom, stavite u tiganj sa kožom na gore i kuvajte 5 minuta, nakon čega okrenite i kuvajte još 3 do 5 minuta.

Prebacite filete u tanjir, tako što po želji skinete kožu. U tiganj u kom se pržio losos istopite maslac. Dodajte beli luk i propržite 1 minutu dok ne postane aromatičan. Dodajte luk i kuvajte 5 minuta.

Sipajte vino i sačekajte dok se blago ne smanji, 3 minute. Stavite sušeni paradajz u tiganj i propržite na 1-2 minute. Smanjite ringlu na minimum.

Sipajte pavlaku mešajući s vremena na vreme, ostavite da provri. So i crni biber su po ukusu.

Dodajte listove spanaća u krem sos od lososa (prvo treba da budu oprani i posušeni). Kuvajte ne više od 2 minute na srednjoj vatri, tako da malo omekšaju.

Sipajte izrendani paremazn u kremasti sos. Mešajući kuvajte na slaboj vatri dok se ne istopi. Ovo obično oduzima ne više od jedne minute.

Vratite lososa u tiganj i zagrejte preko sosa od pavlake na minutu. Rasporedite u posudice za serviranje.

Pre serviranja pospite sitno naseckanim peršunom.

KORISTAN SAVET:

Losos u kremastom sosu sa spanaćem može da se dopuni raznim začinima po ukusu. Sušeni origano i majčina dušica, bosiljak i mirođija su odgovarajući. Ili prosto kupite u protavnici gotov začin za ribu sa specijalo izabranom kombinacijom biljki.

IZMEĐU OSTALOG: Ako ste kupili zamrznutu ribu za pripremanje lososa sa spanaćem u sosu od pavlake, ostavite je da se u potpunosti odmnrzne i to ne na sobnoj temperaturi, nego u frižider na najtoplijoj polici. Tada će riba zadržati vlagu i biće sočna.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: