Čokoladni kolač sa lešnicima i brašnom od rogača
Шоколадов кекс с лешници и брашно от рожков
bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Kuglof»Čokoladni kolač sa lešnicima i brašnom od rogača

Čokoladni kolač sa lešnicima i brašnom od rogača

LiudmilaLiudmila
Kuvar
2005956064
Čokoladni kolač sa lešnicima i brašnom od rogača
Fotografije: Liudmila
1 / 4
19/11/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
55 min.
Porcije
12
"Savrčen čokoladni kolač sa lešnicima i brašnom od rogača uz kafu ili pak prosto tako - za zalogaj sreće, zar ne?"

Potrebni sastojci

  • jaja - 2 komada
  • šećer - 1 šolja
  • ulje - 1/3 šolje + 1 supena kašika, za kalup
  • prašak za pecivo - 1
  • brašno od rogača - 3 ili 4 supene kašike
  • kakao - 1 supena kašika + 1 za posipanje kalupa
  • brašno - 1.5 šolje, belo
  • voda - 1/3 šolje
  • lešnici - 1/3 šolje, vruća
* merne jedinice

Način pripreme

Metalnom žicom za mućenje mutim jaja i šećer u dubokoj posudi. Dodajem ulje, prašak za pecivo i dobro mešam. Slede brašno od rogača i kakao. Kada smo ih dobro izmešali, dodajem brašno.

Mešam kašikom, testo postaje teško i gusto. Sledi vruća voda, sipa se odjednom na testo. Mešam.

Unapred podmazujem kalup za kolač prečnika 22 cm uljem i posipam potrebnim kakaom, zato što želim ceo kolač u na kraju da bude crn, bez belih tragova. Sipam odozgo smesu za kolač i posipam orašastim plodovima koje sam prethodno nožem krupno iseckala. Moj lešnik je na pari, ali je dobro da koristite sirov, odlično će se ispeći.

Kakao kolač pečem na 200°C otprilike deset minuta. Nakon toga dopečem na 160°C. Proveravam drvenim štapićem.

Gotov kolač sa lešnicima hladim pre nego što izvadim iz kalupa, otprilike deset minuta. Ne treba da bude sasvim ohlađen. Lagano ga oslobađam nožem od zidova kalupa i okrećem ga.

Predivan! Aromatičan, nežan, ukusan!

Odlučila sam da ga ostavim sa orašastim plodovim odozgo, a ne sa obrnutom stranom.

Savrčen čokoladni kolač sa lešnicima i brašnom od rogača uz kafu ili pak prosto tako - za zalogaj sreće, zar ne?

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: