Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Slatka Pita»Slatka pita sa kokosovim brašnom

Slatka pita sa kokosovim brašnom

LiudmilaLiudmila
Inovator
4681661k162
Slatka pita sa kokosovim brašnom
Fotografije: Liudmila
1 / 2
22/11/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
12
"Ova slatka pita je tako aromatična, toliko sočna i neverovatno ukusna da ćeš se odmah zaraziti ako je jednom probaš"

Potrebni sastojci

  • kore za pitu - 500 g, fine
  • kokosovo brašno - 200 g
  • kiselo mleko - 1.5 šolja
  • prašak za pecivo - 1 kesica
  • jaja - 3 komada
  • ulje - 1/2 šolje
  • šećer - 1 šolja
  • Za sirup
  • šećer - 3 šolje
  • voda - 4 šolje
  • vanila - 1
  • limunov sok - sok od 1/2 limuna
* merne jedinice

Način pripreme

Slatka pita sa kokosovim brašnom je malo drugačiji predlog, ali zaista strašno ukusna.

Ispostavlja se da vam do sada nisam predstavila moj omiljeni desert, nezavisno od godišnjeg doba. Ova slatka pita je tako aromatična, toliko sočna i neverovatno ukusna da ćeš se zaraziti ako je jednom probaš. Priznajem, više je volim od baklave. Ali hajde sa razgovaramo o stvari!

Počinjemo sa sirupom, lično ja sam pomešala vodu i šećer i ostavila sam da prokuvaju. Nakon toga sam isključila ringlu i dokuvala na već isključenoj ringli, znate da će još barem pet minuta uzavirati tečnost. Dodala sam vanilu. A na kraju i limunov sok. Ostavila sam da se dobro ohladi.

Za to vreme sam pripremila nadev za pitu. Viljuškom sam mutila jaja, šećer, kiselo mleko i prašak za pecivo, ulje i kokosovo brašno. Ovom smesom sam počela da mažem kore, tako što sam koristila po dve kore koje nisam mazala uljem između njih, pita ne sme da bude masna.

Kore se mažu skoro u potpunosti, stavlja se malo u jedan kraj koji će prilikom uvijanja biti poslednji da ne bi iscureo nadev. Uvija se u rolat i stavlja se u tepsiju namazanu uljem, ja sam koristila tepsiju rerne, ali plitku.

Dobila sam šest rolata. Svaki od njih odozgo sam lagano premazala mekim maslacem! Pekla sam na 200°C do prijatne boje. Otprilike 20-25 minuta, ali zavisi od rerne, treba da nadgledate proces pečenja.

Gotovu pitu sam izvadila i odmah zalila ohlađenim sirupom. To sam radila u nekoliko navrata, zato što sam koristila plitku tepsiju, ako je vaša tepsija duboka, možete zaliti potu odjednom. Upija ceo sirup! Nakon tri-četiri sata možemo da serviramo!

Savršen desert može da se posluži sa malo umućene pavlake, sa kuglom sladoleda ili omiljenim voćem, kao što sam ja uradila, dobro je da voće bude u kontrastu po ukusu, pita je veoma slatka, kajsija blago kisela i za mene savršena kombinacija.

Ostaje da uživamo!

☑️Napomena: Moja čaša za merenje proizvoda je zapremine 200 ml, nije problem da je malo manja ili veća, ali osnovno je da se svi sastojci mere jednom vrstom čaše!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: