Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Baklava»Baklava sa kokosovim brašnom i rogačem

Baklava sa kokosovim brašnom i rogačem

VILI-Violeta MatevaVILI-Violeta Mateva
Autor
2k5009k433
Baklava sa kokosovim brašnom i rogačem
Fotografije: VILI-Violeta Mateva
1 / 4
05/07/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
12
"Do sad niste probali ovakvu baklavu! Zaista je zdravija, ali mnoogo ukusna"

Potrebni sastojci

  • kore za pitu - 400 g
  • nadev
  • jaja - 4 komada
  • šećer - 180 g
  • kora limuna
  • vanila - 1 kesica
  • kokosovo brašno - 90 g
  • brašno od rogača - 1 supena kašika
  • prašak za pecivo - 1 kesica
  • sirup
  • šećer - 400 g
  • voda - 600 ml
  • sok od limuna - po ukusu
  • kokosovo brašno - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Sočnu i ukusnu baklavu sam spremila tako da bude malo zdravija, tako što sam u nadevu belo brašno zamenila kokosovim i umesto kakaa sam dodala brašno od rogača.

Kuvajte sirup od vode i šećera dok se ne istopi i ohladite.

Dodajte limunov sok po ukusu, kod mene je sok od polovine limuna.

U posudi mutite jaja sa šećerom. Dodajte kokosovo brašno i prosejano brašno od rogača sa praškom za pecivo.

U pravougaonu tepsiju naizmenično slažite 7 kora posutih uljem jednu na drugu, preklapajući ih na dva dela kroz sredinu.

Sipajte nadev sa kokosovim brašnom i odozgo poređajte drugu polovinu kora. Isecite na kvadrate i pospite uljem po razrezima i po korama.

Pecite ukusnu baklavu u zagrejanoj rerni na 180°C dok ne postane zlatkasta - otprilike 25-30 minuta, pri čemu je nakon 20 minuta možete smanjiti na 160°C da ne pregori.

Izvadite i kultačom zalijte hladnim sirupom.

Ostavite na hladnom da upije, posle svaku porciju pospite kokosovim brašnom i gotovo.

Prijatno, sočna i veoma ukusna baklava sa kokosovim brašnom i rogačem!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: