Bonapeti.rs»Recepti»Testenine»Ćufte»Kultne špagete sa ćuftama u sosu

Kultne špagete sa ćuftama u sosu

IvelinaIvelina
Šef kuhinje
5891122k
Kultne špagete sa ćuftama u sosu
Fotografije: Ivelina
2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
4
"Ove špagete su kultne, zbog ćufti u apetitnom soso koji se savršeno uklapa uz omiljenu pastu... Prosto ukusno!"

Potrebni sastojci

  • ZA ĆUFTE
  • teleće mleveno meso - 600 g
  • mleko - 120 ml
  • hleb - 50 g, star
  • jaje - 1 komad
  • prezle - 2 supene kašike
  • so - 2 prstohvata
  • crni biber - po ukusu
  • peršun - 1 supena kašika, iseckan
  • ZA SOS
  • paradajz sos - 700 ml
  • sveže mleko - 1 supena kašika
  • luk - 1 glavica
  • celer - 1 struk
  • so - po ukusu
  • origano - 1 supena kašika
  • bosiljak - svež
  • maslinovo ulje - 2 supene kašike
  • špagete - 400 g
* merne jedinice

Način pripreme

Testenina sa ćuftama u sosu je možda jedno od najpoznatijih italijanskih jela u inostranstvu, postalo je poznato po veoma romantičnoj sceni iz animiranog filma Sama i skitnica.

Sećam se i Lejdi i skitnice u kom dva psa jedu špagete sa sosom i ćuftama iz jednog tanjira. Sos sa ćuftama sa kojim možete začiniti makarone, zapravo je veoma odgovarajuć za nedeljni ručak i baš sal prošlog vikenda pripremila ovaj ukusan recept koji vam danas predlažem.

Kada ostavimo filmske asocijacije po strani, ova pasta nema vanzemaljski ukus. Pripremite mnogo ćufti sa sosom. Napravite male, prečnika otprilike 1.5-2 cm ili veće sa prečnikom od 4-5 cm. Kako vam se dopada.

Počnite sa pravljenjem ćuftica: naseckajte hleb na kockice bez korice i ostavite ga da kisne u mleku otprilike desetak minuta. Dodajte jaje, so, crni biber, mleveni peršun i izmešajte u hlebu.

Dodajte sve u meso i mešajte dodajući i prezle. Nakon što dobijete homogenu smesu, oblikujte kuglice jednakog oblika i veličine. Poređajte ih u tanjir pazeći da se ne preklapaju jedna preko druge.

U velikoj šerpi napravite sos za testeninu: propržite luk i celer u ulju na nekoliko minuta, sipajte paradajz pire i razredite ga vodom (regulišite prema gustini pirea). Dodajte mleko kako biste smanjili kiselost paradajza i takođe dodajte so, origano i naseckani bosiljak. Ja sam dodala i 2-3 iseckana čena belog luka.

Kada sos počne da ključa, umačite mini ćuftice jednu po jednu pažljivo. Kuvajte otprilike 40 minuta na slaboj ringli, tako što ih s vremena na vreme pažljivo mešate i okrećete.

Skuvajte špagete u ključaloj posoljenoj vodi prema vremenu kuvanja, koje je navedeno na pakovanju (možete da izaberete klasične špagete, ali takođe i pene ili fusili). Ocedite pastu i začinite je sosom za ćuftice! Da bi vam bilo lakše, prebacite ćuftice na tanjir, kako biste sos lakše sakupili i začinili pastu.

Poslužite špagete sa ćuftama i sosom u tanjiru za serviranje.

Po želji špagete pospite parmezanom. Uživajte! U trenutku su nestale i uskoro ćemo ih ponovo napraviti!

OPCIJE I SAVETI

Umeesto hleba namočenog u mleku, možete staviti malo rikote.

U testo za ćufte možete dodati malo mlevenog majorana.

Možete napraviti ćufte sa pomešanim mlevenim mesom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: