Način pripreme
Ove ćuftice se ne prže, nego se pripremaju direktno u paradajz sosu, što ih čini lakšim i lakše varljivim (ali i težim za pripremu).
Za pripremu ovog ukusnog jela je potrebno da koristite paradajz pire.
U zavisnosti od gustine sastojaka preporučujemo da dodate malo vode, koja će ispariti prilikom kuvanja.
Paradajz pire često ima kiselkast ukus, tako da probajte sos pre nego što potopite ćuftice u njega i ako vam izgleda odgovarajuće, dodajte pola/jednu kašičicu šećera (kao i soli).
Među sastojcima ima i hleba, možete koristiti i suvi hleb, ali ne preporučujem da koristite hleb iz kese, pošto čini testo kompaktnijim i mekšim.
Jednom stavljene u sos od paradajza, ćuftice bez prženja su gotove za oko pola sata, ali ako želite da se sos zgusne i začini dodatno, produžite vreme do jedan sat (uvek na slaboj ringli).
Stavite ekstra virgin maslinovo ulje u veliki tiganj i pržite dva cela oljuštena čena belog luka.
Kad beli luk postane zlatan, izvadite ga i u tiganj sipajte paradajz pire, vodu i so po ukusu.
Ostavite pire da malo provri, nakon toga poklopite, držite samo malo podignut, (možete staviti drvenu kašuku sa jedne strane između tiganja i poklopca) i ostavite da se krčka na tihoj vatri pola sata, nakon toga dodajte listove bosiljka.
Dok se kuva sos za testeninu, pripremite smesu za ćuftice: uzmite 2 kriške starog hleba, odvojite koricu i ostavite da omekša u posudi sa mlekom. Za to vreme stavite mleveno meso stavite u posudu i dodajte iseckani peršun, beli luk, rendani sir, jedno jaje i začinite solju i biberom.
Pomešajte sastojke rukama dok ne dobijete homogenu smesu.
Oblikujte prvo ćuftcu, uzmite dovoljnu kolčinu da oblikujete loptu prečnika 4-5 cm i okrećite među rukama, nakon toga pažljivo spustite u vreli sos: nastavite na isti način dok ne potrošite mleveno meso.
Poređajte ćuftice u paradajz sos jednu na drugu, trudite se da se ne preklapaju.
Kuvajte u tihoj vatri još 45 minuta, poklopite.
Za vreme kuvanja premestite ćuftice u sos dva-tri puta, ali izbegavajte da ih vrtite kašikom, pošto su mnogo mekane i možete ih polomiti, nego uzmite tiganj za dršku i pokrećite napred-nazad nekoliko minuta, nekoliko sekundi.
Nakon što se skuvaju, skuvajte špagete al dente u obilnoj količini posoljene vode i ocedite.
Da bi vam bilo lakše prebacite ćuftice na tanjir da sakupite lakše sos i začinite pastu.
Servirajte vaše špagete sa ćufticama u sosu, posute sa malo iseckanog svežeg peršuna.