Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa Mesom»Mleveno Meso»Ćufte»Špagete sa pečenim ćufticama u sosu

Špagete sa pečenim ćufticama u sosu

IvelinaIvelina
Šef kuhinje
5851092k265
Špagete sa pečenim ćufticama u sosu
Fotografije: Ivelina
1 / 3
31/05/2024
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
6
"Servirajte vaše špagete sa ćufticama u sosu, posute sa malo iseckanog svežeg peršuna i obilno posute parmezanom"

Potrebni sastojci

  • za ćuftice
  • mleveno meso - 500 g, mešano
  • stari hleb - 2 - 3 kriške
  • mlek - 100 ml
  • jaja - 1
  • peršun - 1 veza
  • parmezan - 30 g, rendan
  • maslinovo ulje - ekstra virgin
  • so
  • beli luk - 6 čenova
  • biber
  • za sos
  • beli luk - 2 čena
  • paradajz pire - 900 g
  • voda - oko 200 g
  • maslinovo ulje - ekstra virgin
  • so
  • biber
* merne jedinice

Način pripreme

Ove ćuftice se ne prže, nego se pripremaju direktno u paradajz sosu, što ih čini lakšim i lakše varljivim (ali i težim za pripremu).

Za pripremu ovog ukusnog jela je potrebno da koristite paradajz pire.

U zavisnosti od gustine sastojaka preporučujemo da dodate malo vode, koja će ispariti prilikom kuvanja.

Paradajz pire često ima kiselkast ukus, tako da probajte sos pre nego što potopite ćuftice u njega i ako vam izgleda odgovarajuće, dodajte pola/jednu kašičicu šećera (kao i soli).

Među sastojcima ima i hleba, možete koristiti i suvi hleb, ali ne preporučujem da koristite hleb iz kese, pošto čini testo kompaktnijim i mekšim.

Jednom stavljene u sos od paradajza, ćuftice bez prženja su gotove za oko pola sata, ali ako želite da se sos zgusne i začini dodatno, produžite vreme do jedan sat (uvek na slaboj ringli).

Stavite ekstra virgin maslinovo ulje u veliki tiganj i pržite dva cela oljuštena čena belog luka.

Kad beli luk postane zlatan, izvadite ga i u tiganj sipajte paradajz pire, vodu i so po ukusu.

Ostavite pire da malo provri, nakon toga poklopite, držite samo malo podignut, (možete staviti drvenu kašuku sa jedne strane između tiganja i poklopca) i ostavite da se krčka na tihoj vatri pola sata, nakon toga dodajte listove bosiljka.

Dok se kuva sos za testeninu, pripremite smesu za ćuftice: uzmite 2 kriške starog hleba, odvojite koricu i ostavite da omekša u posudi sa mlekom. Za to vreme stavite mleveno meso stavite u posudu i dodajte iseckani peršun, beli luk, rendani sir, jedno jaje i začinite solju i biberom.

Pomešajte sastojke rukama dok ne dobijete homogenu smesu.

Oblikujte prvo ćuftcu, uzmite dovoljnu kolčinu da oblikujete loptu prečnika 4-5 cm i okrećite među rukama, nakon toga pažljivo spustite u vreli sos: nastavite na isti način dok ne potrošite mleveno meso.

Poređajte ćuftice u paradajz sos jednu na drugu, trudite se da se ne preklapaju.

Kuvajte u tihoj vatri još 45 minuta, poklopite.

Za vreme kuvanja premestite ćuftice u sos dva-tri puta, ali izbegavajte da ih vrtite kašikom, pošto su mnogo mekane i možete ih polomiti, nego uzmite tiganj za dršku i pokrećite napred-nazad nekoliko minuta, nekoliko sekundi.

Nakon što se skuvaju, skuvajte špagete al dente u obilnoj količini posoljene vode i ocedite.

Da bi vam bilo lakše prebacite ćuftice na tanjir da sakupite lakše sos i začinite pastu.

Servirajte vaše špagete sa ćufticama u sosu, posute sa malo iseckanog svežeg peršuna.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: