Bonapeti.rs»Recepti»Jela od Povrća»Prokelj sa šargarepom na provansalski način

Prokelj sa šargarepom na provansalski način

Maria BojilovaMaria Bojilova
Šef kuhinje
452902k121
Prokelj sa šargarepom na provansalski način
Fotografije: Maria Bojilova
1 / 4
07/12/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
4
"Ukusno i zdravo predjelo sa pečenom prokeljem Probajte"

Potrebni sastojci

  • prokelj - 1 kg
  • šargarepa - 500 g
  • masalc - 50 g
  • so - 10 g
  • peršun - 1/3 veze
  • sveža žalfija - 3 grančice
  • sveži origano - 3 grančice
  • limun - 1/2 komada
  • maslinovo ulje - 3 supene kašike
* merne jedinice

Način pripreme

Prokelj dobro operemo i očistimo od listova i korena, koji je između listova.

Šargarepu operemo i oljuštimo.

Svežu žalfiju, origano i peršun operemo sa grančicama, listove ne odvajamo.

Prokelj i šargarepu stavljamo u kesu za pečenej, ne sečemo ih.

Dodajemo cele grančice sveže žalfije, origana, peršuna, maslac i so. Ne dodajemo vodu. Zatvaramo kesu.

Povrće pečemo 40 minuta na 200 stepeni, nakon toga prokelj i šargarepu vadimo iz kese u posudu.

Ocedimo limun. Sok od limuna pomešamo sa maslinovim uljem mnogo dobro.

Dresingom prelivamo prokelj i šargarepu i dobro promešamo. Ostavljamo 20 minuta u dresingu.

Koru limuna dobro operemo i isečemo na sitne kockice.

Šargarepu sečemo na tanke ivice.

U tanjir poređamo prokelj i šargarepu.

Odozgo zabodemo čačkalicom za zube, na vrh stavljamo komade kore od limuna.

Prokelj sa šargarepom na provansalski način je gotov.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: