Način pripreme
Prokelj dobro operemo i očistimo od listova i korena, koji je između listova.
Šargarepu operemo i oljuštimo.
Svežu žalfiju, origano i peršun operemo sa grančicama, listove ne odvajamo.
Prokelj i šargarepu stavljamo u kesu za pečenej, ne sečemo ih.
Dodajemo cele grančice sveže žalfije, origana, peršuna, maslac i so. Ne dodajemo vodu. Zatvaramo kesu.
Povrće pečemo 40 minuta na 200 stepeni, nakon toga prokelj i šargarepu vadimo iz kese u posudu.
Ocedimo limun. Sok od limuna pomešamo sa maslinovim uljem mnogo dobro.
Dresingom prelivamo prokelj i šargarepu i dobro promešamo. Ostavljamo 20 minuta u dresingu.
Koru limuna dobro operemo i isečemo na sitne kockice.
Šargarepu sečemo na tanke ivice.
U tanjir poređamo prokelj i šargarepu.
Odozgo zabodemo čačkalicom za zube, na vrh stavljamo komade kore od limuna.
Prokelj sa šargarepom na provansalski način je gotov.