Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Kuglof»Tradicionalni Kuglof (Kugelhupf)

Tradicionalni Kuglof (Kugelhupf)

IvelinaIvelina
Šef kuhinje
5891122k
Tradicionalni Kuglof (Kugelhupf)
Fotografije: Ivelina
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
6
"Tradicionalni Kuglof Kugelhupf je specijalitet, mali brioš, delikatno ukusan sa suvim grožđem i rumom, pomorandžama. Gurmansko zadovoljstvo koje možete podeliti sa porodicom."

Potrebni sastojci

  • Za testo
  • brašno - 300 g, univerzalno ili od spelte, tip 630 (ili pšenično brašno, tip 405)
  • svež kvasac - 20 g ili 4 g suvi
  • šećer - 60g
  • so - prstohvat
  • sveže mleko - 150 ml, mlako
  • maslac - 60 g, omekšali
  • jaja - 1 komad
  • kora pomorandže - od neobrađenog citrusa
  • rum - 2 supene kašike ili sok od jabuke/pomorandže, za namakanje suvog grožđa
  • bademi - 25 g ili 10 komada
  • Za sirup
  • voda - 100 ml
  • šećer - 100 g
* merne jedinice

Način pripreme

Kugelhupf kolač je specijalitet, mali brioš, delikatno ukusan sa suvim grožđem i rumom, pomorandžama. Gurmansko zadovoljstvo koje možete podeliti sa porodicom. Kolač Kuglof je veoma poznat uglavnom u Elzasu, Južna Nemačka, Austrija, Švajcarska, gde je specijalitet koji ćete podeliti sa porodicom.

U kasnom Srednjem veku u Austriji se servira na velikim društvenim događajima tako što se ukrašava sa mnoo cveća, listova, svežim i sezonskim voćem. Njegovo ume se čuva tokom Austro-Ugarske imperije i na kraju ulazi u tradicionalne austrijske kulinarske knjige kao preferirana bogata torta. Kod nas je nepopularan božićni kolač, a toliko je ukusan.

Namočite suvo grožđe u rumu ili sušenim trešnjama sa jabukovim sokom (ili sokom pomorandže), dok spremate testo.

Priprema:

Stavite brašno u posudu i napravite udubljenje.

U udubljenje stavite smesu od kvasca, mleka i šećera.

Sve pokrijte sa malo brašna.

Prethodno ostavite testo da nadođe na 20 minuta.

Stavite jaje i ostali šećer u udubljenje, stavite maslac i so na rub.

Dodajte malo paste od pomorandže (alternativno možete koristiti malo kore od pomorandže), ali pasta od pomorandže ima toliko predivnu aromu, probajte je.

Testo se mesi 10 minuta. Dodajte suvo grožđe i izmešajte još minutu-dve.

Namočimo posudu prstima kapljicom ulja, umešeno testo oblikujemo u loptu i stavljamo je u ovu posudu, pokrivamo krpom i ostavljamo da nadođe na toplom mestu sat i po vremena.

Degazirajte testo, maslacem namažite kalup, dodajte bademe na dno kalupa i sipajte testo. Pokrijte i ostavite da udvostruči svoju zapreminu na toplom mestu u sobi.

Ako se radi rukama, testo se vadi na radnu površinu i mesi se 10 minuta tako što se udara o radnu površinu, vraćate ga nazad špatlom za pecivo, ponovo se razvlači, sakuplja, udara itd. do trenutka kada će se pretvoriti u nežno, elastično i glatko testo.

Treba da se zna da je u početku testo veoma mekano i lepljivo, ali dugotrajnim mešenjem ono će postati glatko i nelepljivo. Brašno se više ne dodaje.

Zagrejte rernu do 160°C sa ventilatorom ili 180°C gornja i donja toplota.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na donjem grejaču. Pecite na 180°C 35 do 40 minuta. Ostavite da se ohladi pre nego što ga naseckate.

Dok se Kugelupf peče, pripremite vruću glazuru. Ostavite šeer i vodu da u potpunosti uzavru i mešajte dok se šećer ne istopi.

Skinite sa ringle i izmešajte ekstrakt vanile ili badema. Držite glazuru toplu kako biste je koristili.

Odmah nakon što izvadite iz rerne, okrenite sočni kolač na rešetku za hlađenje, stavljenu na tepsiju za pečenje. Kašikom stavite vruću glazuru na Kuglof, tako da u potpunosti pokrijte kolač - takođe možete koristiti četkicu kako biste umočili i naneli glazuru na teškodostupnim mestima. Ostavite praznični kolač da se u potpunosti ohladi.

Najbolje je da se servira u roku od jednog dana nakon pečenja. Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: