Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Sladak Hleb»Slatki hleb Kugelhopf alsaciano

Slatki hleb Kugelhopf alsaciano

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k78916k974
Slatki hleb Kugelhopf alsaciano
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 12
31/03/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
55 min.
Porcije
13
"Slatki hleb po nemačkom receptu, koji smo našli u starim notesima"

Potrebni sastojci

  • glavno testo
  • brašno - 90 g
  • kvasac - 25 g, svež
  • sveže mleko - 50 ml
  • šećer - 1 kašičica
  • drugo testo
  • brašno - 400 g
  • sveže mleko - 100 ml
  • maslac - 170 g, mek
  • jaja - 3 komada
  • šećer - 100 g
  • suvo grožđe - 100 g (ili po ukusu)
  • liker od trešanja - 30 ml ili ruk
  • listići badema - 75 g
  • so - 5 g
  • šećer u prahu - 50 g, za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Ovaj slatki hleb liči na brioš, poreklom je iz francuske, ali se može naći i prirpemati u nekim oblastima Nemačke, Austrije i Švajcarske.

Da biste pripremili autentičan Kugelhopf treba da imate odgovarajući kalup za kuglof sa rupom u sredini i da je dovoljno visok.

Drugi važan uslov je da imate kvalitetan maslac, što je od ogromnog značenja za krajnji ukus i rezultat.

Prvi korak je da pripremite glavno testo od navedenih sastojaka. Ostavite ga na toplom da se udvostruči 15-20 minuta.

Suvo grožđe potopite u liker.

Od ovog trenutka radite sa aparatom za mešenje testa ili mikserom sa posudom i nastavcima za testo. To je potrebno zbog činjenice da ćete od testa dobiti konzistenciju koja liči na testo za kolač i ručno mešenje je skoro pa nemoguće, a obično mešanje kašikom bi bilo dosta teško.

Za drugo testo prosejte brašno u posudu miksera i u njega sipajte ugrejano mleko, razbijte jaja, stavite šećer, so i prvo nadošlo testo. Uključite na intenzivno mešenje 6 minuta, stavljamo u posudu po malo komade mekanog maslaca. Na kraju sipajte suvo grožđe zajedno sa likerom i ponovo stavite da se mesi /meša oko minut-dva.

Pokrijte posudu streč folijom i odozgo krpom i ostavite da se udvostruči 1 sat. Ako vam posuda nije dovoljno velika, prebacite u drugu u kojoj ima prostranstvo da nadođe.

Pripremite kalup, obilno ga namažite i po dnu rasporedite listiće badema. Sipajte smesu u nju i ostavite da nadođe još jednom 1 sat.

Stavite u ugrejanu rernu na 180 stepeni i pecite 40 minuta. Ako počne da tamni odozgo nakon 30 minuta, možete pokriti aluminijumskom folijom i smanjiti temperaturu na 160 stepeni.

Gotov hleb/brioš ostavite 4-5 minuta u kalupu, nakon toga odmah okrenite na rešetku da se ravnomerno ohladi i da se ne popari.

Nakon što se potpuno ohladi, obilno pospite šećerom u prahu!

* Napomena: ja stavljam oko 60 g suvog grožđa , iako ih ne volim nešto posebno, zato sam i napisala po ukusu. U origalnom receptu je količina 150 g.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: