Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Moj Slavski kolač

Moj Slavski kolač

AnitaAnita
Pomoćnik kuvara
166263911
Moj Slavski kolač3 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
200 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
260 min.
Porcije
8
"Nema slave bez slavskog kolača"

Potrebni sastojci

  • brašno - 1400 g
  • voda - 500 ml
  • so - 8 g
  • kvasac - 50 g
  • ulje - 150 ml
* merne jedinice

Način pripreme

Kvasac izmrviti i posoliti, vodu zagrejati da bude mlaka i preliti preko kvasca, mešati dok se ne otopi pa postepeno dodavati brašno dok se ne zamesi glatko testo.

Testo preliti sa malo ulja i prekriti kuhinjskom krpom, ostaviti na toplom sat vremena da nadođe.

Premesiti nadošlo testo, preliti uljem i ostaviti da nadolazi pola sata.

Odvojiti malo više od polovine testa i napraviti pogaču (vodite računa da postoji prostor izmedju pogače i ivica tepsije.

Odvojiti tri valjuška testa i istanjiti skroz pa ih uplesti u pletenicu i obaviti oko pogače.

Odvojiti dva valjuška testa i istanjiti u duže pravougaonike, zaseći dva puta krajeve da se dobiju tri trake i urolati prvo skrajnje pa središnju traku, postupak ponoviti i sa drugim pravougaonikom testa i kada su oba pripremljena postaviti ih na pogaču u obliku krsta.

Odvojiti četiri valjuška testa i istanjiti, vezati u čvor na sredini, gornji kraj pritisnuti prstima da se napravi glava ptice sa kljunom a donji kraj stisnuti viljuškom da bude rep ptice, postaviti ptice u prostor koji obrazuju stranice krsta.

Ispod ptica napraviti grožđe, kreće se sa četiri kuglice pa ispod tri pa sve pa jedna, napraviti skroz tanku uvijenu nit testa da bude nit loze i deblji dršku grozda.

Između grozdova postaviti klas pšenice, napraviti manji pravougaonik (četiri komada), zaseći uži kraj u trougao ka unutra, pa donji kraj u trougao ka spolja i zaseći stranice.

Ispod svih ovih figura uz rubove pletenice napraviti ruže od testa, lopticu testa stisnuti prstima i urolati zatim svaku sledeću obmotavati oko nje.

Pripremljen kolač peći sat vremena (prema potrebi prekriti aluminijumskom folijom), gotov premazati vodom i uviti u krpu zatim staviti u kesu na dvadeset minuta da se kora otpusti.

Moj Slavski kolač je gotov.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: