Način pripreme
Raskošan bezglutenski hlepčić od kukuruznog brašna plus dodatak drugih izuzetno korisnih mlevenih zrna i semenki leblebije, lana i heljde.
Ja lično ih meljem u brašno u dovoljno jakom robotu, ali ukoliko nemate tu mogućnost, možete koristiti gotovo brašno od leblebije, heljde i pirinča, a lanene semenčice da sameljete u mlinu za mlevenje kafe.
Kukuruzno brašno koje koristim je top 1100 - fino, lagano, žute boje. Sam kukuruzni hleb ne postaje žut, zbog toga što su drugi proizvodi tamniji.
Testo za hleb se meša u kuhinjskom robotu, zato što je mekano.
Svi proizvodi se pomešaju i robot se ostavlja da mesi otprilike 3-4 minute. Tečnosti je više, ali to je normalno, bezglutenskom pecivu su potrebne različite proporcije u poređenju sa običnim testom sa glutenom.
Meko testo se prebacuje u pravougaoni kalup zapremine 1 l (prethodno nauljen). Izgura se špatulom, zato što će se po rukama dosta lepiti. Odozgo se izravna i posipa se kukuruznim brašno, s obzirom na to da je ono akcenat u ovom hlebu.
Ostavlja se na toplom da nadođe na otprilike 2 sata. Blago se podiže, ali nemojte očekivati čuda, zato što su bezglutenski hlepčići gušći.
Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C otprilike 40-45 minuta.
Ohladite na rešetci i poslužite.
Ja nisam sačekala da se u potpunosti ohladi i servirala sam kukuruzni hleb bez glutena sa lepim sirom, aromatičnim maslinovim uljem, mladim lukom i roze paradajzom.