Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Pitice»Pitice sa spanaćem, prazilukom i sirom

Pitice sa spanaćem, prazilukom i sirom

Kulinarna mrejaKulinarna mreja
Džedaj
638792k159
Pitice sa spanaćem, prazilukom i sirom
Fotografije: Kulinarna mreja
1 / 5
17/07/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
55 min.
Ukupno
75 min.
Porcije
4
"Mi već jedemo ove sveže prolećne pitice sa spanaćem, sada je na vas red"

Potrebni sastojci

  • praziluk - 4 velike stabljike
  • spanać - 500 g
  • so
  • kiselo mleko - 400 g + dodatak za sos
  • soda bikarbona - 1 kašičica
  • jaja - 5 komada
  • kore za pitu - 1 pakovanje /1 odvojena za koru/
  • sir - oko 350 g
  • ulje
  • maslinovo ulje
  • čeri paradajz - pečen
* merne jedinice

Način pripreme

U tiganju dinstajte 4 velika struka praziluka i 500 g spanaća, naseckane na sitno sa prstohvatom soli. Odvojite 2 kašike za sos.

U posudu sipajte 400 g kiselog mleka, dodajte kašičicu sode bikarbone, promešajte i sačekajte da se aktivira.

Dodajte 5 jaja, koje ste lagano umutili viljuškom. Sve dobro promešajte.

Uzmite 2 kore (ako su tanke), poprskajte ih uljem i ravnomerno ih premažite smesom od jaja. Dodajte od praziluka i spanaća, izmrvite sir i umotajte kore.

Poređajte pitice sa spanaćem - najbolje u pravougaoni pleh, koji ste prethodno premazali uljem. Premažite pitice uljem odozgo i preostalom smesom. Pecite na 170 stepeni oko 35-40 minuta.

Poslužite pitice sa spanaćem, prazilukom i sirom u pečenoj kori sa sosom od kiselog mleka i pečenog čeri paradajza.

Za koru:

Presecite na pola jednu koru za pitu. Postavite komade kore pažljivo na rešetku rerne, tako da vise na dole. Pecite ih na 150 stepeni oko 10-15 minuta. Gledajte ih.

Sklonite kore pažljivo, jer su veoma lomljive. Haotično izlomite krajeve, ali pazite da ne polomite celu koru.

Za sos:

U blender stavite malo od dinstanog praziluka i spanaća i pečeni čeri paradajz. Dodajte malo maslinovog ulja i sameljite. Pomešajte sa kiselim mlekom od 10% mlečne masnoće.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: