Način pripreme
U posudi miksera se muti maslac 2 minute na visokoj brzini. Dodaju se obe vrste šećera, vanila, cimet i so. Ponovo se muti dok se n edobije krem. Ostavlja se sa strane.
U posudi se meša brašno sa praškom za pecivo metalnom žicom za mućenje.
U posudici s emuti žumance i u njega se dodaje sveže mleko.
U umućeni maslac se dodaje žumance sa mlekom, muti se dok se ne apsorbuje.
Na kraju se dodaje brašno u tri navrate uz mućenje na slaboj brzini miksera.
Dobija se glatko testo za keksiće koje se ne lepi.
Uvija se u foliju i ostavlja se u frižideru na 1-2 sata.
Ohlađeno testo se razvija na blago nabrašnjenoj radnoj površini debljine otprilike 3-4 mm.
Keksići se seku takvim kalupčićem da odozgo ostaje beli trak.
Ređaju se u tepsiju na silikonsku prostirku sa perforacijom za pečenje sa malim rastojanjem. Mrežasta prostirka za pečenje će dovesti do lepog završetka osnove keksića.
Keksići sa cimetom se peku na 160 stepeni sa ventilatorom otprilike 13 - 15 minuta. Božićni kolačići ne smeju da se prepeku.
Belgijski keksići sa cimetom Speculoos su aromatični i veoma ukusni.
Napomena: Šećer Panela je taman nerafinisani šećer, vlažan i sa jakom aromom karamela, nudi se u velikim supermarketima. Mogao bi da s ezameni Muskovado šećerom.