Način pripreme
U veliku posudu se sipa mlaka voda. Kockica kvasca se razmuti. Dodaju se šećer i so. Meša se i ostavlja se da se aktivira.
U duboku tepsiju se proseje brašno. Po sredini se pravi udubljenje.
Maslac se kratko istopi u mikrotalasnoj rerni.
U udubljenej od brašna se dodaju maslac i ulje. Dodaje se kiselo mleko i razbijaju se jaja tako što se jedno žumance odvaja za premazivanje. Dodaje se kiselo mleko i aktivirani kvasac.
Počinje da se mesi testo tako što se kružnim pokretima sredini tečnih sastojaka postepeno uzima brašno. Ja koristim špatulu za mešenje testa dok se ne formira lepljivo testo i domesim rukama. Treba da se dobije meko testo. Ostavlja se na toplom da nadođe.
Za to vreme se priprema nauljena tepsija i vatrostalna posuda kako bi se stavila u sredinu kravaja, kako bi se napravila rupa, takođe i posuda mora da se namaže sa spoljašnje strane.
od dobijenog testa mogu da se naprave kako jedan veliki kravaj, tako i dva manja po želji. Ja sam izabrala drugu varijantu, zato što je količina sasvim dovoljan za dva kravaja.
od nadošlog testa se odvaja mali deo za dekoraciju. Ostalo se deli na 2 jednaka dela. Ponovo se mesi za oblikovanje. U sredini se pravi rupa u koju se stavlja posuda i stavlja se u pripremljenu tepsiju. Isto se ponavlja sa ostalim delom testa.
Odvojeno žumance se muti sa malo ulja i nekoliko kapljica vode. Kravaj se premazuje.
Ukrašava se po želji odvojenim testom. I ukras se premazuje žumancem. Posipaju se susamom i semenom maka. Ostavljaju se na toplom da nadođu.
Peče se u prethodno zagrejanoj rerni na 100 stepeni tako što se postepeno pojačava do 200 stepeni.
Gotovi kravaji se posipaju sa malo vode i dinstaju se 5 minuta tako što se pokrivaju novinom i krpom odozgo kako bi postali mekani.
Nakon toga se stavljaju na rešetku kako bi se dobro ohladili, a da se ne zapare sa donje strane. Uvijaju se u streč foliju i kravaj za Bogojavljenje je spreman za obraduje kumove.