Bonapeti.rs»Recepti»Morski plodovi»Brza predjela»Školjke sa parpadelama i čeri paradajzom

Školjke sa parpadelama i čeri paradajzom

IvelinaIvelina
Šef kuhinje
5891122k
Školjke sa parpadelama i čeri paradajzom
Fotografije: Ivelina
1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
35 min.
Porcije
4
"Dodajte i malo naseckanom peršuna kako biste jelu dali dodatnu boju i još fascinantniji ukus."

Potrebni sastojci

  • parpadele - 400 g
  • školjke - 400 g
  • čeri paradajz - 200 g
  • kapar - po ukusu i po izboru
  • šalot - 4 komada, male glavice
  • maslinovo ulje - ekstra devičansko, po ukusu
  • so - po ukusu
  • crni biber - po ukusu
  • peršun - po ukusu
  • pekorino romano - 100 g
* merne jedinice

Način pripreme

Školjke sa parpadelama i čeri paradajzom je tipično mediteransko jelo, brzo i jednostavno za spremanje i veoma ukusno, za serviranje tokom svakog godišnjeg doba.

Za biste počeli sa pripremom parpadela sa školjkama, treba da počnete sa školjkama koje pre svega moraju biti pažljivo oprane pod hladnim mlazom vode, tako se eliminiše sva prljavština koja je prisutna na njihovoj površini.

Kada se to desi, posvetite se ostalim sastojcima, a upravo kapru, koji treba veoma sitno da se isecka, oguljenom šalotu i čeri paradajzu koji moraju da budu naseckani na male četvrtine ili polovine.

U ovom momentu uzmite veliki tiganj sa nelepljivim premazom i zagrejte sitno naseckani šalot zajedno sa malo maslinovog ulja. Sve ostavite na otprilike minutu i dodajte kapar. Dodajte čeri paradajz. Začinite solju i crnim biberom i nastavite da kuvate još nekoliko minuta, da paradajz pusti svoj sok.

I ovom trenutku možete dodati školjke i pokriti poklopcem kako bi se kuvale na višoj temperaturi. Nakon nekoliko minuta školjke će početi da se otvaraju i oslobodiće ceo svoj ukus, čineći sok još fascinantnijim i posebnim. Nakon toga se školjke ogule, ostavlja se samo nekoliko celih kao ukras jela, ako želite da dobijte još upečatljiviji efekat.

U međuvremenu prirpemite papardele, koje treba da skuvate u obilnoj količini posoljene vode koja je proključala. Ocedite, kada je al dente i završite kuvanje u tiganju sa sosom dinstajući sve, dodajte so i crni biber, ako je potrebno. Sa strane pripremite posudu sa izrendanim pekorinom i malo vode od kuvanja papardela, kako biste stvorili homogenu smesu.

Kada je testenina gotova, ostavite je da se malo ohladi, dodajte pekorino i ostavite ga da s eistopi pomoću malo vode od kuvanja paste.

U ovom momentu papardele sa školjkama i čeri paradajzom su spremne da budu servirane vašim gostima kada su još vruće kako bi mogle da budu oceđene na najbolji način. Dodajte i malo naseckanom peršuna kako biste jelu dali dodatnu boju i još fascinantniji ukus.

Kao alternativu možete napraviti papardele sa škampima ili morskim plodovima.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: