Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Fokača»Fokača sa čeri paradajzom i maslinama

Fokača sa čeri paradajzom i maslinama

Doni NikiDoni Niki
Inovator
3421341k106
Fokača sa čeri paradajzom i maslinama
Fotografije: Doni Niki
1 / 10
23/08/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
1
"Možete da je koristite za sendviče ili da je jedete kao slani kolač. Fokača sa čeri paradajzom i maslinama je ukusna u svako doba dana i svakako."

Potrebni sastojci

  • brašno - 550 g, otprilike
  • kvasac - 25 g
  • šećer - 2 kašičice
  • so - 1 kašičica
  • voda - 250 ml
  • ulje - 4 supene kašike
  • Za dekoraciju
  • ruzmarin - 3 struka, svež
  • so
  • čeri paradajz
  • masline
  • beli luk - 3 čena
  • bosiljak - listići
  • origano
  • maslinovo ulje - 5 supenih kašika
* merne jedinice

Način pripreme

Istopite kvasac, šećer i 5 supenih kašika brašna u mlakoj vodi i ostavite na toplom da naraste.

Dodajte je nakon toga u posudu sa prosejanim brašnom i solju. Dodajte i 4 supene kašike ulja.

Umesite glatko testo.

Izvadite ga iz posude, pospite radnu površinu sa malo brašna i mesite testo još nekoliko minuta.

Gotovo testo ostavite da nadođe na toplom u nauljenoj posudi pokriveno krpom dok ne udvostruči svoju zapreminu.

Tepsiju rerne obložite papirom za pečenje, stavite testo i raširite ga rukama. Ponovo pokrijte krpom i ostavite ga da nadođe na nekoliko minuta.

Prstima napravite udubljenja po celoj površini testa, pospite sa 3-4 supene kašike maslinovog ulja.

Fokaču dekorišite čeri paradajzom, čenovima belog luka, maslinama, sturkovima ruzmarina i listovima bosiljka. Pospite origanom i četkicom namažite maslinovim uljem. Pospite solju.

Stavite je da se peče u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok ne porumeni.

Ispečenu fokaču sa čeri paradajzom i maslinama blago zalijte malsinovim uljem.

Ovaj hleb sa maslinama je klasika iz italijanske kuhinje.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: