Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Mafini»Kakao mafini sa lešnicima i čokoladnom glazurom

Kakao mafini sa lešnicima i čokoladnom glazurom

Potrebitel#325720Potrebitel#325720
Početnik
112
Kakao mafini sa lešnicima i čokoladnom glazurom
Fotografije: Potrebitel#325720
1 / 3
22/02/2023
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
40 min.
Porcije
24
"Kakao mafini sa lešnicima i čokoladnom glazurom stvaraju pravi praznik na svakom stolu"

Potrebni sastojci

  • šećer - 1 šolja
  • jaja - 3
  • ulje - 1/3 šolje
  • vanila - 1
  • kiselo mleko - 1 šolja
  • soda bikarbona - 1 kašičica
  • so - 1 kašičica
  • brašno - 2 šolje
  • kakao - 3 šolje
  • lešnici - 50 g (ili drugi orašasti plodovi)
  • Glazura
  • kuvertira - 200 grama, istopljena
  • krem sir - 2 kesice
  • bela kuvertira - istopljena, za ukras
* merne jedinice

Način pripreme

Za ove kakao mafine sa lešnicima i čokoladnom glazurom, soda se pomeša sa kiselim mlekom kako bi se aktivirala. Za to vreme šećer se muti sa jajima i uljem.

Kada se soda aktivira, mleko se dodaje u smesu od šećera i jaja. Dodaje se vanila i meša se drvenom kašikom.

Dodaju se tri kašike kakaa i ponovo se pažljivo meša. Brašno se proseje i u njega se dodaje so.

Nakon toga se postepeno dodaje brašno u tečne sastojke i pažljivo se meša. Kada je sve dobro pomešano, dodaju se orašasti plodovi, koji su prethodno samleveni.

Smesa se sipa u kalupe za mafine. Kalupi se pune 2/3 celog prostranstva. Mogu da se napune 24 kalupa. Mafini se peku u prethodno zagrejanoj rerni na 180 °C 20 minuta.

Glazura:

Na pari topimo čokoladnu kuvertiru. Nakon toga u nju dodajemo krem sir. Kada se čokoladni mafini ohlade stavljamo glazuru špricem.

Za ukras:

Ponovo topimo belu čokoladnu kuvertiru na vodenoj pari. Nakon toga pomoću kašike ili čačkalice za zube pravimo oblike na papiru za pečenje. Ostavljamo ih na hladnom da se ohlade. Nakon toga stavljamo na gotov mafin.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: