Način pripreme
Za ove kakao mafine sa lešnicima i čokoladnom glazurom, soda se pomeša sa kiselim mlekom kako bi se aktivirala. Za to vreme šećer se muti sa jajima i uljem.
Kada se soda aktivira, mleko se dodaje u smesu od šećera i jaja. Dodaje se vanila i meša se drvenom kašikom.
Dodaju se tri kašike kakaa i ponovo se pažljivo meša. Brašno se proseje i u njega se dodaje so.
Nakon toga se postepeno dodaje brašno u tečne sastojke i pažljivo se meša. Kada je sve dobro pomešano, dodaju se orašasti plodovi, koji su prethodno samleveni.
Smesa se sipa u kalupe za mafine. Kalupi se pune 2/3 celog prostranstva. Mogu da se napune 24 kalupa. Mafini se peku u prethodno zagrejanoj rerni na 180 °C 20 minuta.
Glazura:
Na pari topimo čokoladnu kuvertiru. Nakon toga u nju dodajemo krem sir. Kada se čokoladni mafini ohlade stavljamo glazuru špricem.
Za ukras:
Ponovo topimo belu čokoladnu kuvertiru na vodenoj pari. Nakon toga pomoću kašike ili čačkalice za zube pravimo oblike na papiru za pečenje. Ostavljamo ih na hladnom da se ohlade. Nakon toga stavljamo na gotov mafin.