Način pripreme
Radi se mikserom i kalupom za kolač razmera 23/13.
Umuti se maslac sa šećerom i vanilom dok ne pobeli. Jedno po jedno se dodaju jaja, dok se nakon svakog kratko muti mikserom. Dodaje se kakao, rastvoren u vreloj vodi.
Brašno se proseje, dodaju se prašak za pecivo, so, sveže mleko i dodaju se u osnovno testo. Meša se u homogenu smesu, koja se sipa u podmazan kalup za kolače, pokriven papirom za pečenje.
Peče se na 170 stepeni oko 55-60 minuta. Proverava se čačkalicom da li je gotovo. Ohladi se.
Preliv: čokolada s maslacem i jednom kašičicom meda se rastapa na pari na slabom stepenu ringle. Nakon što se ohladi, ali ne i da se stegne, kašikom se pažljivo preliva preko gornje strane hladnog kolača.
Zagladi se i ostavlja na nekoliko sati na hladnom. Ovaj čokoladni kolač je veoma lepe, fine strukture, mek, vlažan i miriše na kakao i čokoladu.
Koristila sam elektronsku vagu za tačno merenje gramaže onako kako je naznačeno u receptu.
Kakao kejk sa čokoladnom glazurom je sjajan!